Woman in Law 2023, Oana Ijdelea: „Nu poți fi un avocat de bună credință, dacă nu îți tratezi profesia cu maximum de responsabilitate”

Interviu acordat publicației Legal Innovation, editia a VI-a: Oana Ijdelea, Managing Partner Ijdelea & Associates

Doamna Oana Ijdelea, mă bucur că ați acceptat provocarea de a ieși puțin din cadrul avocațial pur tehnic, pentru a vorbi despre latura umană a Dumneavoastră și a profesiei. Cât de importantă este balanța viață personală – viață profesională pentru liderul unei firme de avocatură?

În primul rând, cred că timpul este cel mai prețios lucru pe care oamenii îl au la dispoziție, iar ce facem cu el este întru- totul alegerea noastră. Apoi, nu cred că o asemenea delimitare clară este posibilă, deoarece eu nu încetez să fiu avocat sau mamă sau soție sau orice altă calitate ce îmi definește existența în funcție de un anumit orar sau de un anumit moment. Tinând cont de aceste două lucruri, echilibrul în tot și în toate mi se pare esențial în viața fiecăruia dintre noi. Este adevărat că fiecare trebuie să își aleagă prioritățile, iar aceste alegeri se traduc în proporție de 80% în rutina diurnă a fiecăruia, însă în ansamblul lor alegerile pe care le facem ar trebui să tindă spre echilibru și împlinire.

Avocatura românească este o profesie dominată de bărbați în funcțiile de conducere, aspect oarecum paradoxal, dacă ne gândim că 57% din corpul profesoral este format din femei avocat. De ce se întâmplă acest lucru?

Cred că este o chestiune pur și simplu conjuncturală generată de alegerile și prioritățile doamnelor avocat și nu consider că se pune problema că femeile nu ar avea acces sau ar fi marginalizate în această profesie. Ca să îți dau un exemplu concret și total întâmplător, la noi în firmă predomină femeile avocat. De altfel, în multe societăți de avocatură prezența feminină este predominantă sau semnificativă, așa cum și pe băncile facultăților de drept, de multe ori, vezi mai multe fete decât băieți.

Sunteți una dintre puținele femei care conduc companii de avocatură – lider de piață. Aceeași întrebare, care sunt cauzele pentru care femeile nu se află în funcții de decizie, în mai multe astfel de entități importante?

Ca să poți să fii antreprenor, în general, este nevoie de un cumul de factori, nu este ca și cum spui vreau să fiu antreprenor și de mâine ești. A fi antreprenor, dincolo de calitățile necesare profesiei, presupune o răspundere, capacitatea de a-ți asuma riscuri, anumite oportunități, precum și resursele financiare care să îți permită să susții o afacere indiferent de circumstanțe. Apoi, cei mai mulți dintre oameni aleg cu înțelepciune comfortul și siguranța zilei de mâine în cadrul unei organizații nefiind adepții asumării riscurilor și zbuciumului pe care îl presupune antreprenoriatul.

Cum vedeți implicarea mai activă a femeilor în conducerea și deciziile importante care guvernează avocatura românească?

În primul rând, cred că doamnele care sunt implicate activ și de multă vreme în asemenea activități au avut o contribuție foarte importanță în consolidarea și dezvoltarea activităților organelor de conducere ale profesiei, lucru care a adus beneficii nouă tuturor ca avocați. Privind spre viitor, creșterea implicării femeilor este binevenită deoarece anumite chestiuni pot fi gestionate cu mai multă delicatețe și cu specifică fermitate feminină de către doamnele avocat însă o delimitare bărbați-femei, indiferent de context, este profund greșită și total neproductivă. Până la urmă, după femei, bărbații sunt cele mai minunate fapturi de pe pământ .

Ce ați sfătui femeile avocat din România, să își ia cariera pe cont propriu sau dimpotrivă, să fie asociate, partenere eventual equity în firmele mari, adică un loc călduț, cu mai puțină responsabilitate?

Le sfătuiesc să facă ce le place, ce consideră că li se potrivește și ce le face fericite, raportat la felul de a fi, prioritățile pe care le au și propria viziune despre viață. Suntem toți diferiți și ce îmi place mie, poate ție nu îți place și ce cred eu, tu poate vezi altfel și tot așa. De aceea este important să ne croim drumul care considerăm că ni se potrivește. Indiferent de situație însă, se impune și un caveat cu privire la temperatura și la mirajul absenței responsabilitățiilor – performanța în avocatură este atinsă de maratoniști, nu de sprinteri, iar competiția în firmele mari este acerbă și în cursa cu profesioniști excepționali. Cu privire la responsabilitate, aceasta există peste tot și personal nu cred că poți fi un avocat de bună credință, dacă nu îți tratezi profesia cu maximum de responsabilitate.

Cum vă împărțiți timpul între conducerea firmei de avocatură și viața personală, în condițiile în care sunteți implicata și pe acest palier: copii, familie?

Cu înțelepciune, asumare și puține ore de somn. Trebuie înțeles însă că nu există one size fits all, deci fiecare dintre noi trebuie să își accepte constrângerile (toți le avem, chiar dacă nu este vizibil din exterior) și dorințele și să aleagă în conformitate cu acestea și cu natura sa. Dacă reușești, în timp înveți să jonglezi și să-ți stabilești prioritățile, astfel încât să ai parte de ce este mai bun din fiecare aspect al vieții tale.

Cât de importantă este activitatea de CSR la Ijdelea & Asociații? Friedmann a spus că principala responsabilitate de CSR a unei companii este să facă profit…

Și nu este singurul socialist care a articulat deziderate capitaliste… Firma noastră este de multă vreme implicată în susținerea unor cauze culturale și a unor proiecte educative în care credem și care în timp au creionat politica noastră de CSR. Un proiect foarte drag nouă este întreaga activitate pe care o desfășurăm pentru Prietenii Muzeului Național de Artă al României.

Care credeți că sunt calitățile ce vă definesc și care au contribuit la succesul dvs?

Prefer să nu fac un asemenea exercițiu, însă pot spune că sunt unul dintre cei mai optimiști, muncitori și determinați oameni pe care îi cunosc. Și foarte important – nu îmi pierd vremea cu prostii.

Ați vorbit despre alegerile pe care oamenii le fac în viață, cum face alegeri Oana Ijdelea?

Am învățat să fac diferența între ce îmi doresc acum și ce îmi doresc cel mai mult. Cu foarte mici și rare excepții, întotdeauna alegerile mele fac parte din cea de-a doua categorie.

Activați în principal în Energie, de unde vă luați energia?

De când am devenit mamă, copiii sunt azimutul meu. Îmi dau o forță și o încredere fantastice, nimic nu mi se mai pare imposibil.

Care credeți că este cea mai importantă calitate a unei femei? Dar cel mai periculos defect?

Bunătatea și vanitatea.

Care sunt micile plăceri și pasiuni ale dumneavoastră?

Îmi place să citesc, să călăresc și să grădinaresc.

Care este lucrul cu cea mai mare valoare emoționala pe care îl dețineți?

Verigheta :).