Teză de premiant | Suciu Popa, câștigătoarea trofeului Arbitration în cadrul Romanian Legal Awards, 2019

Suciu Popa este una dintre cele mai bune firme de avocatură la nivel global în arbitraj internaţional, potrivit GAR 100. Echipa care oferă asistenţă specializată în arbitraj local și internaţional este una dintre cele mai capabile şi solide de pe piaţă, avocaţii Suciu Popa reprezentând în mod constant, în litigii interne și internaţionale, cele mai importante companii care activează în domenii precum construcţii şi infrastructură, energie, produse farmaceutice, petrol şi gaze, imobiliare și mass-media.

Cea mai recentă victorie marcantă obținută de echipa Suciu Popa a fost cea pentru grupul italian Enel, un arbitraj ICC rezultat din contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (cu pretenţii care depășeau 130 milioane EUR).

SAPE, societatea de administrare a participațiilor statului în companii energetice coordonată de Ministerul Energiei, a solicitat distribuirea profiturilor reportate până în 2017 realizate de Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Prin hotărârea emisă, Tribunalul Arbitral a respins integral toate cererile SAPE.

Este un rezultat categoric și deosebit de important care a pus capăt unei dispute îndelungate între cele două părți. În egală măsură, este și o reușită profesională remarcabilă pentru echipa Suciu Popa, Tribunalul Arbitral respingând integral pretențiile SAPE.

Litigiul arbitral a implicat chestiuni complexe de drept societar, dar și aspecte financiare și de reglementare specifice domeniului energetic. Echipa de avocați Suciu Popa care a reprezentat Enel a fost condusă de Luminița Popa (Managing Partner), împreună cu Partenerii Roxana Fercală, Dan Ciobanu și Cleopatra Leahu.

În 2016 Suciu Popa a asigurat un alt succes răsunător pentru Enel în cadrul celui mai mare arbitraj comercial înregistrat vreodată în România, inițiat de predecesorul SAPE (Electrica SA). Cele 24 de capete de cerere, în valoare de peste 1,2 mld. USD, au fost si atunci integral respinse de Tribunalul Arbitral.

Enel este unul dintre clientii pe care i-am reprezentat cu succes in numeroase dispute, atat in fata instantelor arbitrale ICC, cat si a celor de drept comun. Numeroase publicatii internationale (GAR, Benchmark Litigation Europe, etc.) au evidențiat în ultimi ani palmaresul deosebit al mandatelor noastre de litigii și arbitraje, feedback-ul excelent al clienților, precum și specificul practicii noastre de soluționare a disputelor: o practică cu adevărat internațională și dedicată unor mandate complexe, sofisticate”, spune Luminita Popa.

În iunie 2019, Benchmark Litigation, ghidul definitoriu în domeniul soluționării disputelor, publicat de Euromoney Institutional Investor, a acordat Suciu Popa premiul Firma de Avocatură a Anului în Litigii (România), iar Luminița Popa a fost desemnată Avocatul Anului (România) la Gala Premiilor Benchmark Litigation 2019. Ceremonia de decernare a avut loc la Londra, Suciu Popa reușind performanța de a monopoliza distincțiile acordate pieței avocaturii din România.

De asemenea, cea mai recentă ediție a ghidului Benchmark Litigation Europe, pentru anul 2020 – în care Luminița Popa este recomandată drept Dispute Resolution Star în domeniile Arbitraj Internațional, Arbitraj Comercial, Drept Comercial și Tranzacții, Construcții, Energie și Resurse Naturale – remarcă faptul că în perioada de cercetare, firma a asistat Enel Investment Holding într-un caz de arbitraj ICC rezultat dintr-un acord de privatizare în valoare de peste 130 milioane EUR”.

O firmă foarte experimentată, având un flux impresionant de muncă (Legal 500), Suciu Popa este recomandată în directoarele legale internaționale pentru capacitățile excelente la nivel local și transfrontalier” ale membrilor echipei, care răspund foarte repede, iar sfatul este foarte solid și practic” (Chambers Europe).

În noiembrie 2018, Who’s Who Legal: Arbitration, catalogul internațional al celor mai importanți specialiști în arbitraj, a recunoscut activitatea Luminiței Popa în ediția pentru anul 2019, la fel ca în ediția pentru anul 2018, în baza nominalizărilor primite de la colegi și clienți. Identificată drept unul dintre cei mai experimentați avocați în soluționarea litigiilor şi arbitrajelor internaționale, potrivit Who’s Who Legal, Luminița Popa „are un palmares de succes în soluționarea disputelor internaționale, cu un accent deosebit pe cazurile de arbitraj comercial internațional dintr-o mare varietate de sectoare economice, precum energia, resursele naturale, infrastructura și construcțiile”.

Conform opiniilor exprimate de clienți, Luminița Popa este „o adevărată forță în profesie, impresionând prin „înțelegerea deosebită a problemelor comerciale și tehnice” (Who’s Who Legal: Arbitration), “demonstrând o combinație extraordinară de talent și dăruire” (Chambers Global) şi fiind apreciată drept „cel mai bun avocat din România în arbitraj internațional” (Legal 500).