Stagiul de practică la JGV și Asociații prin experiența Ioanei Scridon, intern

Interviu cu Ioana Scridon, intern JGV și Asociații:

Ce te-a motivat să alegi acest stagiu de practică?

Imediat după finalizarea anului I de facultate, mi-am propus să fac câte un stagiu de practică în fiecare semestru. Vreau să îmi creez o imagine de ansamblu asupra profesiilor juridice. Am ales să încep cu avocatura, așa că am aplicat în luna martie la stagiul oferit de JGV și Asociații. De ce? Mi-a plăcut foarte tare cursul de Drept civil – Teoria Obligațiilor și pentru că am văzut pe internet pe ce domenii este specializată această firmă, m-am gândit că îmi va fi mult mai ușor să învăț practic, stăpânind destul de multe noțiuni.

Cu ce așteptări ai venit la JGV și Asociații?

De la bun început mi-am dorit să fac un stagiu de practică serios. Am vrut să văd exact cum întocmește un avocat actele și care este atmosfera la un birou de avocatură în București, căci am auzit că lucrurile sunt diferite aici față de orașele din restul țării. Totuși, am încercat să nu am așteptări prea ridicate, întrucât foarte mulți colegi de-ai mei au avut experiențe mai puțin plăcute.

Ce primă impresie ți-ai format după interacțiunea cu partenerii și colaboratorii JGV?

Trebuie să recunosc că interacțiunea cu partenerii și colaboratorii sau mai bine zis modul în care aceștia s-au comportat cu mine a fost peste așteptările mele. A fost o atmosferă plăcută pe parcursul acestor două săptămâni, m-am simțit în largul meu mereu și m-a bucurat faptul că au fost receptivi, deschiși și mereu dispuși să îmi răspundă la întrebări. Veneam în fiecare zi cu plăcere la birou și cred că asta a contat foarte mult.

Cum a decurs o zi de practică?

Am avut ocazia să studiez dosare, să vad cum arată un raport de expertiză medico-legală, un rechizitoriu, o ordonanță de clasare, o ordonanță prin care se dispune începerea urmăririi penale, etc. Mi s-a părut foarte interesant și este un sentiment plăcut să văd că încep să se lege în sfârșit informațiile învățate și că practica se îmbină foarte frumos cu teoria.

Ziua mea  începea la ora 10, dar nu aveam un program fix. În general, petreceam cam 5-6 ore la birou și pot spune că am învățat multe lucruri. Am învățat să redactez cereri de despăgubire, cereri de chemare în judecată, întâmpinări, modul în care trebuie relatată situația de fapt, modul în care trebuie solicitate despăgubirile, atât cele materiale cât și cele morale. Am învățat care este structura acestor acte și cum trebuie redactate corect. Am învățat cum să formulez o opinie juridică, îmbinând astfel noțiuni de drept civil, drept penal și drept fiscal. Am avut acces la diverse acte de procedură și documente care, cu toate ca învățăm la facultate despre ele și știm teoretic ce sunt, nu ne sunt ușor accesibile. La unele task-uri, mi-a fost mai dificil, căci aveau legătură cu materii pe care le voi studia abia în anii următori, însă am avut mereu acces la cărți, iar avocații mi-au venit mereu în ajutor cu sfaturi. De exemplu, într-o zi am avut de redactat actul constitutiv pentru o Societate cu Răspundere Limitată. Cum nu stăpânesc noțiuni de Drept comercial, a fost necesar să parcurg câteva capitole din această materie pentru a înțelege mai bine cerințele pe care le aveam de realizat.

Este ceva ce ai vrut să experimentezi dar nu ai avut ocazia?

Cred că mi-ar fi plăcut să merg în instanță, să asist la un proces. Accesul publicului este restricționat în această perioadă, dat fiind contextul pandemiei, dar pe viitor cu siguranță voi ajunge.

Dacă ai putea schimba ceva la această experiența ce ai schimba?

Nu cred că aș schimba nimic, totul a decurs foarte bine, iar experiența per ansamblu a fost peste așteptările mele. A fost o decizie foarte bună să vin la acest stagiu și sunt convinsă că lucrurile învățate aici îmi vor fi de folos pe viitor. Consider că orice informație în plus reprezintă un avantaj și voi profita de orice ocazie pentru a-mi contura un viitor frumos.

Ce concepții/percepții despre profesie ți-ai schimbat în urma acestei experiențe?

Aceste două săptămâni mi-au schimbat foarte mult percepția. Dacă până acum avocatura se afla la capătul clasamentului să zic așa, acum se regăsește printre primele locuri. Știu că este mult prea repede să mă pronunț și că avocatura nu înseamnă doar ceea ce am văzut eu aici, însă o văd ca pe o profesie de viitor. Pentru mine a existat mereu această ,,nelămurire”, dacă să aleg magistratura sau avocatura, ca pentru majoritatea studenților de altfel. Va trebui să mă gândesc foarte bine. Este o profesie care îți oferă multe avantaje și cel mai bun lucru este că te ține mereu în priză.

Poți face o comparație cu alte stagii de practică? Ce stagii ți-ai mai dori să efectuezi?

Am făcut practică înainte la un cabinet de avocatură în orașul meu natal, Târgu-Mureș, însă nu pot compara cu exactitate cele două experiențe întrucât anul trecut nu eram deloc pregătită, nu stăpâneam noțiunile, așa că nu pot spune că am înțeles prea multe. Ce pot spune însă este că lucrurile sunt diferite, în sensul în care la JGV și Asociații avocații sunt specializați pe diverse domenii din drept. În orașele mici, avocații lucrează mai variat, puțini fiind cei care s-au axat pe ceva anume.

În septembrie îmi doresc să mai efectuez un stagiu de practică la un birou de avocatură specializat pe Drept penal. La momentul actual este materia mea preferată și aș vrea să văd cum se desfășoară și acolo lucrurile. Mi-ar plăcea de asemenea să mai efectuez un stagiu la Parchet, pentru a vedea exact cum lucrează un procuror. Sper că lucrurile se vor relaxa – mă refer la pandemie – și voi reuși să fac ceea ce mi-am propus.

Nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor partenerilor și colaboratorilor din cadrul JGV Și Asociații pentru că mi-au oferit șansa să efectuez acest stagiu și pentru căldura cu care m-au primit în fiecare zi. Aceste lucruri au contat foarte mult, pentru că abia am terminat anul al II-lea și neavând deloc experiență, doar o bază teoretică în spate, am reușit să ies din zona mea de confort și să învăț o mulțime de lucruri.

Aurelia Ciobanu, avocat JGV și Asociații:

„Pentru noi ca avocați, interacțiunea cu studenții, care vin să facă practică la societatea noastră de avocatură, reprezintă o oportunitate de a ne consolida perspectiva asupra evoluției acestei profesii. Cheia evoluției profesionale o reprezintă capacitatea de a transmite ceea ce ai învățat altor persoane, și implicit, să vezi entuziasmul tinerilor când le oferi atenția și șansa să învețe și să se dezvolte.

În interacțiunea cu studenții mi s-a dovedit încă o dată că cele mai bune solicitări făcute de un avocat maestru sau îndrumător către un începător (stagiar, jurist ori student) sunt acelea prin care i se dă șansa să studieze doctrina și să caute jurisprudența aferentă misiunii sale. Acest lucru îi face să rezolve două task-uri: să rezolve solicitarea și să-și consolideze la rândul lor cunoștințele care îi vor ajuta în evoluția profesională. În această variantă atât firma, cât și stagiarul au de câștigat.

Din punctul meu de vedere și din perspectiva unui fost student consider că este necesar ca tinerii să efectueze stagii de practică atât la societăți de avocatură, cât și în cadrul parchetelor și instanțelor. Doar prin interacțiunea cu aceste profesii își pot da seama orientativ ce li s-ar putea potrivi pe viitor.”