Premieră în România! Cabinetul de avocatură Albu Morar lansează E-Crimes, prima divizie specializată în infracțiuni cibernetice, ca parte a practicii de drept penal al afacerilor

Comunicat de presă transmis

Pentru prima oară în România, o casă de avocatură lansează o divizie specială, denumită E-Crimes, destinată în exclusivitate preluării cazurilor de infracțiuni cibernetice. Este vorba despre casa de avocatură Albu Morar, devotată dreptului penal al afacerilor, care va trata ca specializare, in cadrul noii divizii, cazuri care au devenit din ce în ce mai des întâlnite în ultimii ani: de la clasicul ”phishing”, până la spețe mai ample, ce au ca target companiile mari, conturile aferente sau serverele cu informații confidențiale.

În contextul digitalizării din ultimii ani, în special în perioada post pandemică, atât persoanele fizice, cât și companiile, au fost vizate de persoane sau organizații ce desfășoară activități de criminalitate cibernetică. Având deja o experiență de peste 15 ani ani în rezolvarea acestor spețe, casa de avocatură Albu Morar a decis implementarea unei ramuri separate în cadrul cabinetului, dedicată special infracțiunilor informatice.

”Cele mai cunoscute infracțiuni cibernetice sunt cele numite la modul general ”phishing”, atunci cand persoanele sunt înșelate fie să facă anumite transferuri, fie să furnizeze informații precum date de autentificare sau date confidențiale de pe cardurile bancare. Din păcate însă, nu doar că victimele sunt extrem de multe la număr în aceste cazuri, dar acestea nu sunt singurele infracțiuni cibernetice cu care ne confruntăm la nivel de țară și pe care le-am întânit. Este vorba despre zeci de metode și cazuri, la fel de grave, precum furtul de date, cyber-spionajul, fraudele comerciale și lista continuă. Noua noastră divizie E-Crimes este condusă de o echipă cu experiență în gestionarea unei cazuistici sofisticate și este parte integrantă a practicii noastre generalizate de White-Collar Crime”, a declarat Mihai Lemnaru, avocat colaborator senior la Cabinetului de avocatura Albu Morar.

Printre serviciile pe care le oferă cabinetul prin divizia E-Crimes, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii, se numără: consilierea pentru a preveni atacurile cibernetice, adoptarea unui plan de crisis management cu acțiuni ce trebuie urmate în cazul în care se constată ca s-a săvârșit o infracțiune cibernetică la nivel de companie, training-ul personalului responsabil de securitatea IT a companiilor, investigațiile interne în cazurile de infracțiuni cibernetice, apărarea celor suspectați de astfel de infracțiuni.

Noua divizie va fi lansată în cadrul evenimentului Bucharest Cybersecurity Conference 2023, ce va avea loc în perioada 12-13 octombrie la Romexpo, sub egida Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), unde cabinetul de avocatura Albu Morar este unic partener juridic al organizatorilor și va susține o prezentare în cadrul panelului „Navigating Uncharted Waters: Addressing Challenges and Ensuring Security in New Technologies”, precum și un Workshop adresat celor interesați de latura juridică a cybersecurity.

Divizia E-Crimes va funcționa în paralel cu celelalte departamente care acoperă spețe ale dreptului penal al afacerilor precum evaziunea fiscală, splălarea de bani, infracțiuni de corupție, de serviciu, de patrimoniu, la regimul achizițiilor publice, de fals, cele la regimul pieței de capital și al societăților comerciale, sau cele privind regimul drogurilor, al circulației pe drumurile publice, al vieții private și nu numai.

DESPRE CABINETUL DE AVOCATURĂ ALBU MORAR

Cu avocați având experiență de peste 20 de ani în domeniu, cabinetul de avocatură Albu Morar găsește și implementează soluțiile optime din domeniile dreptului penal al afacerilor, prevenției penale și administrative, investigațiilor interne și anti-fraudă, procedurilor privind protecția drepturilor omului, apărarea celor suspectați de săvârșirea de astfel de infracțiuni, a drepturilor victimelor infracțiunilor, precum și al oricăror chestiuni litigioase și nelitigioase conexe.