JGV & Asociații: Interviu Alexandrina Roșu, Junior Associate, bursier Erasmus

 

  1. Dacă ar trebui să te descrii, ca avocat, într-o singură frază, cum ar suna aceasta?

Perseverentă, ambițioasă, receptivă, curioasă, dornică mereu de a învăța lucruri noi.

  1. Cât de importantă este munca individuală vs. cea de echipă în această profesie?

Deși avocatura este o profesie liberală consider că munca în echipă este foarte importantă, atât pentru accelerarea procedurilor, pentru o mai bună organizare, cât și pentru momentele în care ai nevoie de o a doua opinie avizată, de sfaturi din partea unor specialiști.

  1. Cum a fost trecerea de la teoria învățată în facultate și practicarea efectivă a profesiei de avocat?

Sincer, cred că multe lucruri sunt învățate în facultate, dar înțelese cu adevărat mult mai târziu. Facultățile de drept nu pregătesc studenții pentru practică, în general. Deși există programe de pregătire destinate câtorva dintre profesiile juridice, acestea sunt destul de limitate ca și timp de desfășurare, dar mai ales ca și activități pe care le poți derula în timpul orelor de practică.

  1. Pregătirea temeinică în timpul studenției a fost destul de importantă pentru tine. Ce ne poți spune despre experiența ca student Erasmus?

Da, consider că o pregătire temeinică încă din timpul anilor de studiu facilitează practicarea oricărei profesii, cu atât mai mult în domeniul juridic.

Ideea de a obține o bursa de studiu în Paris mi-a venit în anul III de facultate, când simțeam că aș putea face mai mult, dorința de cunoaștere pe care o aveam la acel moment era foarte mare.

Nu am ales întâmplător Franța. Știam că dreptul nostru își are originile în cel francez și m-am gândit că ar fi o oportunitate foarte buna să observ și un alt sistem de drept, fără a mă îndepărta foarte mult de ceea ce studiam acasă.

Odată ajunsă în Paris, mi-am dat seama că nu va fi ușor. Urma să studiez materii noi, într-o limbă pe care o știam mult prea puțin, iar francezii au un debit verbal foarte rapid.

Experiența ca student Erasmus în cadrul Universității Paris-Est Créteil m-a făcut să dobândesc mai multă încredere în propria persoană, să simt că pot reuși orice îmi propun.

  1. Care sunt diferențele dintre cele două sisteme de învățământ român și francez?

Ambele sisteme de învățământ pun accent pe teorie. Totuși, ceea ce mi-a plăcut la sistemul francez a fost faptul că teoria era explicată pe baza mai multor cărți de specialitate juridică, nefiind restrânși la o singură publicație, cea a autorului cursului, așa cum se întâmplă în România. O țin minte și acum pe profesoara de drept comercial de la Universitatea Paris-Est Créteil care refuza să meargă mai departe cu materia dacă vreunul dintre noi nu era lămurit în privința vreunui aspect.

  1. Cum ai descrie relația profesor-student în România, dar în experiența din străinătate?

Cred că relația profesor-student este mai apropiată în România. La Universitatea Paris-Est Créteil puteam să ne adresăm la „per tu” cu profesorul, dar nu am simțit vreodată aceeași apropiere a dascălului față de studenți.

  1. Cum ai descrie experiența Erasmus dincolo de latura ei academică? Ți-ai făcut ușor prieteni? Cum te-ai adaptat?

Da, mi-am făcut ușor prieteni, în general tot studenți Erasmus ca și mine. Frecventam un curs de limba franceză unde am întâlnit tineri din Polonia, Italia, Cehia. În timpul liber am vizitat împreună foarte multe locuri din fascinantul Paris, mai ales la sfârșit de săptămână. Muzeul Louvre, Catedrala Notre-Dame ori Palatul de la Versailles, cu frumoasele sale grădini sunt doar câteva locuri pe care le păstrez cu drag în amintire și unde revin ce câte ori am ocazia. Nimic nu egalează însă momentele de relaxare petrecute la celebrele cafenele cu priveliște spre stradă.

 8. Cum a fost readaptarea în țară? Cum te-a schimbat experiența asta?

Nu cred că am avut nevoie să mă readaptez. Îmi era dor de România mea, de orașul în care m-am născut, de colegii cu care am studiat.

Experiența la Universitatea Paris-Est Créteil m-a făcut să îmi apreciez mai mult profesorii, colegii și să muncesc mai mult pentru ceea ce îmi doream, realizând că pot reuși orice îmi propun, desigur prin muncă și perseverență.

9. Ce oportunități ți-a oferit acest schimb de experiență?

Fiecare experiență contribuie la formarea omului de mai târziu. Experiența aceasta m-a motivat foarte mult în demersul meu de a mă cunoaște mai bine, de a descoperi profesia care mi se potrivește. Pe lângă toate acestea am beneficiat de oportunitatea de a studia într-un oraș precum Parisul, dar și de șansa de a învăța o limbă străină, de a cunoaște oameni noi, culturi diferite.