GUEST WRITER Suciu Popa: Prețul digitalizării administrației publice: Noile obligații instituite în sarcina unor contribuabili prin Ordonanța nr. 11/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale

Autori: Radu Chiran, Partner, Paul Manaila, Associate

La finalul anului 2021, observam ca unele dintre cele mai importante modificări ale legislației fiscale rămân cele reglementate prin Ordonanta nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 832 din data de 31.08.2021 („Ordonanța nr. 11/2021”).

Unele dintre modificarile reglementate de Ordonanta nr. 11/2021 au in vedere digitalizarea activitatii autoritatilor, careia i se alatura insa mai multe obligatii stabilite in sarcina contribuabililor. Din aceasta perspectiva, pot fi de interes urmatoarele noi obligatii:

Obligatia depunerii Fisierul standard de control fiscal (SAF-T)

Conform art. I pct. 7 din Ordonanta nr. 11/2021, contribuabilii au obligatia de a depune la organul fiscal central o declaratie informativa cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala, denumita fisierul standard de control fiscal.

Conținutul, procedura si termenul de depunere a fisierului standard de control fiscal au fost reglementate, la randul lor, prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1073 din 04.11.2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal („Ordinul nr. 1073/04.11.2021”). Conform Ordinului nr. 1073/04.11.2021:

  1. fisierul standard de control fiscal va contine informatii care sa permita accesul organelor fiscale la datele din evidenta contabila si fiscala a contribuabililor/platitorilor, stocate in format electronic.

Cu titlu de exemplu, declaratia va cuprinde: informatii privind conturile contabile din Registrul Jurnal, clienti, furnizori, produse, stocuri, inregistrările contabile efectuate in perioada de raportare, etc.;

  1. fisierul standard de control fiscal va fi transmis in format electronic prin intermediul Declaratiei informative D406, al carei model a fost anexat Ordinului nr. 1073/04.11.2021;

  2. termenele de depunere vor fi, de regula, lunare sau trimestriale, cu exceptia fisierelor care cuprind informatii contabile din secțiunile „Active” si „Stocuri”, pentru care au fost reglementate termene distincte;

  3. de regula, obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal va deveni efectiva in functie de categoria contribuabililor, astfel: i. marii contribuabili – începand cu 1 ianuarie 2022 (daca au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021) sau 1 iulie 2022 (daca nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021); ii. contribuabilii mijlocii la data de 31 decembrie 2021 – începand cu 1 ianuarie 2023; iii. contribuabilii mici la data de 31 decembrie 2021 – incepand cu 1 ianuarie 2025 și iv. contribuabilii nou inregistrați – de la data efectiva a inregistrarii. Exceptional, unele categorii de contribuabili, cum ar fi institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare incadrate la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili, au obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepand cu 1 ianuarie 2023.

De asemenea, Ordinul nr. 1073/04.11.2021 enumera si categoriile de contribuabili care nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal, cum ar fi, spre exemplu: persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrative, societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata si cabinetele individuale de avocat, etc.

Este important de precizat si faptul ca, in conformitate cu art. I pct. 29 din Ordonanța nr. 11/2021, atat nedepunerea la termenele prevazute de lege, cat si depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal vor fi sanctionate cu amenda contraventionala intre 1.000 lei si 5.000 lei, in cazul nedepunerii, respectiv intre 500 lei si 1.500 lei, in cazul depunerii incorecte sau incomplete. In schimb, nu vor fi sanctionate persoanele care corecteaza fisierul standard de control fiscal pana la termenul legal de depunere a urmatorului fisier sau ca urmare a unui fapt neimputabil.

Obligația de utilizare a Spatiul Privat Virtual („SPV) pentru anumite categorii de contribuabili

Conform art. I pct. 10 din Ordonanța nr. 11/2021, incepand cu data de 1 martie 2022, persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent, sunt obligate sa transmita organului fiscal documente exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin inrolarea în SPV.

Asadar, in lipsa unor alte modalitati de depunere a documentelor, inrolarea in SPV devine o obligatie implicita pentru respectivele categorii de contribuabili.

Mai mult, in situatia in care contribuabilii/platitorii nu isi indeplinesc aceasta obligatie, iar documentele sunt depuse la organul fiscal central in format fizic, acestea nu vor fi luate in considerare. In acest caz, organul fiscal trebuie sa notifice contribuabilul/platitorul cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul SPV.