Cum ajung Universitǎţile sǎ încaseze bani de la companiile private?

Pandemia e un context care obligă la reinventare, la o atentă cheltuire a resurselor, la optimizarea programului de lucru, dar şi al identificrii de noi surse de finanţare atât pentru societăţile comerciale private, cât şi pentru instituţiile de stat.

Astfel, Universităţile din România pot beneficia de surse noi de finanţare, dar de data aceasta nu de la guvern, ci banii pot veni chiar din gestionarea inteligentă a resursele existente.

“Este vorba despre spaţiile proprii constând în terenuri şi construcţii care zac acum goale şi care după pandemie, pot fi fructificate, putând fi închiriate terţilor. Localizarea preferenţială în centrele oraşelor, face ca aceste spaţii să devină prima alegere pentru companiile care vor acces rapid, poziţionarea ideală, precum şi toate facilităţile pe care le oferă universităţile”, susține Andrei Botiș, Managing Partner NAI România.

Convinge-i pe ceilalţi să lupte pentru cauza ta

Universităţile din România s-au confruntat dintotdeauna cu lipsa fondurilor băneşti. Nimic nou sub soare. Orice absolvent al unei facultăţi de stat poate dezvălui situaţia reală a clădirilor şubrede sau a sălilor de curs fără dotările moderne necesare. Există universităţi în care nu s-a modernizat mai nimic de la Revoluţie încoace.

Această stare de fapt care impiedică progresul ne obligă să batem pasul pe loc în raport cu se întâmplă azi la nivel mondial. Cu toate că avem profesori universitari extrem de bine pregătiţi în domeniul lor, Universităţile din România nu sunt sprijinite în mod real să ofere lumii absolvenţi cu minţi luminate de care avem cu toţii nevoie.

Astfel, cu efort minim, fructificarea spaţiilor proprii propice închirierii ar putea rezolva o bună parte din problemele financiare cu care se confruntă astăzi.

Noi surse de finanţare pentru Universităţile din România

Dincolo de obligativitatea evaluării patrimoniului clădirilor, acestă situaţie de fapt poate duce universităţile către consolidarea bugetului propriu.

Banii rezultaţi ar putea acoperi o partea considerabilă din cheltuielile lunare, ar putea însemna un plus în dotarea sălilor de curs cu aparatură ultramodernă extrem de folositoare studenţilor şi profesorilor, ar putea însemna finanţarea participării României la conferinţe importante din străinătate sau renovarea clădirilor aferente. Toate acestea fără zeci de aprobări de la superiori, ci gospodărindu-se singuri întocmai unei societăţi private.

Companii interesate de închirierea acestor spaţii pot fi băncile, farmaciile, companii de IT, reprezentanţe ale unor companii internaţionale, alte instituţii financiare, s.a.

Cei care învaţă regulile, schimbă situaţia

Pentru a putea fi închiriate, spaţiile trebuie inventariate şi evaluate de o “comisie numită de conducătorul instituţiei publice sau de evaluatori autorizaţi conform reglementărilor legale în vigoare”, precizează art.11 ORDIN Nr.3471 din 25 noiembrie 2008.

Una e să ai timp, alta e să ai timp limitat

Relansarea economiei se va face treptat, dar sigur. Companiile care au supravieţuit pandemiei sau chiar au crescut considerabil în această ultimă perioadă, plănuiesc chiar azi strategia pe următorii ani.

Aşadar, Universităţile trebuie să se grăbească să prindă acest tren favorabil şi ca să fie incluse pe lista preferenţială a multor companii mari trebuie să evalueze şi să facă publicǎ imediat disponibilitatea acestor spaţii.

ORDIN Nr. 3471 din 25 noiembrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice precizeazǎ clar:

Art.11 “Începând cu data de 1 ianuarie 2008, activele fixe corporale de natura construcţiilor şi terenurilor aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la 3 ani de o comisie numită de conducătorul instituţiei publice sau de evaluatori autorizaţi conform reglementărilor legale în vigoare, rezultatele reevaluării urmând a fi înregistrate în contabilitate până la finele anului în care s-a efectuat reevaluarea.”

NAI Romania este unul dintre leaderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri si consultanţǎ, fiind reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova. NAI Global reprezintǎ o rețea de companii imobiliare comerciale independente și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume. NAI Global gestionează o rețea de peste 6.000 de profesioniști și 375 de birouri în 55 de țări din întreaga lume.

www.nairomania.ro

www.evaluare-firma.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here