NNDKP a câștigat litigiul privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) a reprezentat cu succes o societate, parte a unui grup industrial francez cunoscut în domeniul fabricării uneltelor, într-un litigiu având ca obiect anularea actelor autorităților fiscale prin care erau stabilite impozite suplimentare de peste 4 milioane de lei și accesorii suplimentare pentru incorecta aplicare a regimului fiscal în domeniul prețurilor de transfer.

La începutul acestui an, Curtea de Apel Brașov a decis în favoarea societății, a dispus anularea în parte a actelor emise de autoritatea fiscală, prin care erau stabilite greșit prețurile de transfer, și a exonerat societatea de la plata obligației suplimentare de aproximativ 3 milioane de lei şi a accesoriilor aferente, obligând, totodată, autoritatea fiscală la restituirea acestor sume şi la plata dobânzilor aferente de la data plății sumelor stabilite prin decizie de impunere și până la data achitării efective de către autoritățile fiscale.

Expertiza combinată a echipelor reunite NNDKP și Transfer Pricing Services (TPS), principalul consultant fiscal independent în domeniul prețurilor de transfer din România, a condus la clarificarea stării de fapt fiscale și lămurirea unor chestiuni de principiu în domeniul prețurilor de transfer.

Echipa NNDKP care a reprezentat societatea în acest litigiu a fost formată din Sorina Olaru, Partener, și Elena Trișcariu, avocat asociat, din cadrul practicii de Soluționare a Disputelor. Echipa TPS implicată a fost coordonată de Adrian Luca, Partener Fondator TPS, care a lucrat împreună cu Alexandra Albu, consultant senior.

Expertiza echipei în domeniul fiscal și, în particular, în domeniul prețurilor de transfer, stă la baza acestei victorii. Cazul nu este decât o etapă în așezarea pe baze corecte a raporturilor fiscale dintre contribuabil și autoritățile fiscale în domeniul delicat și volatil al prețurilor de transfer. Continuăm să clădim o practică substanțială în acest domeniu în beneficiul clienților NNDKP și al mediului de afaceri, în general”, a menționat Sorina Olaru, Partener în cadrul practicii de Soluționare a Disputelor.

Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul soluționării disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin poziționarea pe primul loc în ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners (ediția europeană) începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002. Cu 9 Parteneri ce coordonează o echipă de peste 50 de avocați litigatori prezenți în București și în birourile regionale ale firmei, NNDKP dispune de resursele necesare pentru a gestiona cazuri complexe, implicând mai multe părți sau care au o durată de mai mulți ani și a propune strategii concrete pentru a reduce potențiale riscuri viitoare.

În ceea ce privește gestionarea disputelor fiscale, NNDKP a formalizat în 2019 NNDKP Centrul de Excelență în Litigii Fiscale (NNDKP CELF), prin intermediul căruia firma oferă companiilor locale și internaționale și antreprenorilor români o experiență acumulată în peste 325 de litigii fiscale gestionate de echipa integrată formată din 15 avocați și consultanți fiscali, transpusă în cele mai bune practici. 

Despre NNDKP

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale. NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv in domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.

Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.