Un avocat în fruntea statului leton

Noul preşedinte leton Egils Levits şi-a preluat luni mandatul, depunând jurământul în cadrul unei şedinţe speciale a parlamentului, transmite dpa, potrivit agerpres.ro.

Levits, un avocat în vârstă de 64 de ani, fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), devine cel de-al cincilea preşedinte ale Letoniei de la restabilirea independenţei ţării în 1991.

În discursul inaugural, el a subliniat că în centrul preşedinţiei sale se vor afla, printre altele, solidaritatea şi edificarea unei ‘ţări moderne, sustenabile’.

În materie de politică externă, Levits a scos în evidenţă legăturile puternice ale Letoniei cu structurile europene şi transatlantice.

‘Suntem parte integrală a lumii occidentale şi a Europei, nu un fel de punte între Vest şi Est. Resping categoric această metaforă’, a afirmat noul preşedinte.

Letonia, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, învecinat cu Rusia, are o minoritatea rusofonă semnificativă.

Egils Levits a fost ales preşedinte în luna mai, cu sprijinul a 61 dintre cei 100 de membri ai Saeima, parlamentul unicameral leton.

Levits a trăit o vreme în fosta Germanie Federală, unde părinţii săi emigraseră în 1972, când Letonia făcea parte din componenţa Uniunii Sovietice.

Egils Levits a revenit în Letonia în 1990 şi s-a implicat în mişcarea de independenţă. A fost unul din coautorii declaraţiei de independenţă de pe 4 mai 1990, iar ulterior a devenit primul ambasador al ţării sale în Germania reunificată.

După ce a mai deţinut câteva funcţii diplomatice, a dobândit recunoaştere internaţională ca judecător al CJUE.

Atribuţiile sale ca preşedinte al Letoniei vor fi în cea mai mare parte ceremoniale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here