Țuca Zbârcea și Asociații câștigă un arbitraj internațional în valoare de 6,5 milioane euro

Țuca Zbârcea și Asociații a reprezentat cu succes unul dintre cei mai puternici operatori europeni din domeniul construcțiilor într-un dosar arbitral soluționat conform regulilor de arbitraj ale Camerei Internaționale de Comerț (ICC).

Clientul a urmărit recuperarea daunelor suportate în urma rezilierii, din culpa beneficiarului, a unui contract de lucrări încheiat pe baza modelului FIDIC/ Cartea Roșie, în legătură cu un proiect major de infrastructură din România. Dosarul a implicat dezbaterea unor probleme juridice diverse precum natura contractului și cadrul legal incident, regimul și nuanțele prescripției extinctive în materia contractelor de tip FIDIC, însă provocarea principală a fost obținerea revizuirii deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor (CAD) prin care cvasitotalitatea pretențiilor clientului fuseseră respinse.

Prin hotărârea arbitrală pronunțată în iulie 2020, Tribunalul Arbitral a revizuit decizia CAD și a obligat beneficiarul la plata sumei de aproximativ 6,5 milioane euro.

Ulterior, la data de 29 septembrie 2021, Curtea de Apel București a respins acțiunea în anulare formulată de partea adversă, fiind confirmată astfel legalitatea hotărârii arbitrale și, totodată, principiul potrivit căruia Tribunalul Arbitral este singurul învestit cu soluționarea pe fond a disputei.

În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați din departamentul de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, coordonată de Cornel Popa (Partener) și Cornelia Tăbîrță (Managing Associate). Activitatea de asistență și reprezentare în cadrul acțiunii în anulare a fost coordonată de Ioana Gelepu, Partener în cadrul aceluiași departament.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, în recunoașterea activității din 2020 și 2021, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, reprezentând una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here