Tribunalele din SUA nu acordă compensaţii victimelor traficului de persoane. Studiu realizat de o celebră casă de avocatură

Majoritatea victimelor traficului de persoane în Statele Unite nu primesc niciun fel de compensaţii de la exploatatorii lor condamnaţi şi numărul plăţilor acordate se reduce, au declarat joi experţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Deşi victimele acestei „sclavii a timpurilor moderne” au dreptul prin lege la compensaţii, judecătorii au ordonat infractorilor să plătească numai în 27% de cazuri de trafic de fiinţe umane prezentate în faţa tribunalelor federale americane între 2013 şi 2016, a constatat un studiu.

Pe parcursul perioadei anterioare de trei ani, plata compensaţiilor a fost decisă în 36% din cazuri, potrivit raportului grupului anti-sclavie Human Trafficking Legal Center (HTLC) şi firmei de avocatură WilmerHale.

„Această tendinţă descurajantă este dezastruoasă pentru victimele traficului, care au nevoie disperată de fonduri pentru a-şi reface viaţa”, a declarat editorul raportului, Martina Vandenberg, şefa HTLC.

Aproximativ 25 de milioane de persoane sunt supuse muncii forţate în întreaga lume, în fabrici, ferme şi bărci de pescuit, sau ca lucrători domestici sau sexuali, potrivit Naţiunilor Unite.

Legislaţia anti-trafic din SUA cere tribunalelor să le ordone traficanţilor condamnaţi să le plătească victimelor suma brută pe care au câştigat-o de pe urma lor sau, cel puţin, salariul minim plus orele suplimentare de servitute forţată efectuate.

Printre cei care primesc plăţi, tendinţa este ca persoanele traficate pentru sex să obţină mult mai puţin decât alte victime, primind în medie de 48.000 de dolari faţă de 505.000 plătiţi în cazuri de muncă forţată, potrivit cercetătorilor care au analizat peste 400 de proceduri.

„Congresul a mandatat ca victimele să primească compensaţii. Dar tribunalele încă lasă victimele traficanţilor cu mâinile goale”, a declarat principalul autor al raportului, Alexandra Levy.

Pentru a rezolva problema, autorii studiului au sugerat mai multă instruire în cazurile de trafic pentru procurori şi judecători şi asistenţă juridică gratuită pentru inculpaţi.

„Victimele traficului au nevoie de avocaţi. Numai atunci când victimele au reprezentare juridică, compensaţia va fi în sfârşit obligatorie”, a spus Vandenberg.

Departamentul de Justiţie al SUA nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta, adaugă Reuters.