Suciu Popa & Asociații: Decizie ÎCCJ cu privire la dezlegarea unor chestiuni controversate în materie fiscală – motivele invocate în acțiunile de contencios fiscal nu sunt limitate la cele invocate în etapa contestației administrative

Radu Chiran, Partener Suciu Popa & Asociații

Decizie ÎCCJ cu privire la dezlegarea unor chestiuni controversate în materie fiscală: motivele invocate în acțiunile de contencios fiscal nu sunt limitate la cele invocate în etapă contestației administrative.

În 20 martie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis Decizia nr. 20 prin care a soluționat două probleme controversate din domeniul fiscal care au generat soluii contradictorii în practică instanțelor de judecată. Acestea se referă la: (i) posibilitatea de a invocă motive de nelegalitate în fața instanțelor de judecată, chiar dacă aceste motive nu au fost prezentate în etapă administrativă a contestației fiscale și la (ii) transferul obligațiilor fiscale de la o PFA radiată la titularul – persoană fizică.

În ceea ce privește prima problemă controversată, decizia ÎCCJ stabilește că, similar acțiunilor formulate în materia contenciosului administrativ, motivele invocate în cadrul acțiunilor din materia contenciosului fiscal nu sunt limitate la cele invocate în etapă administrativă a contestației. Prin urmare, astfel de motive sunt admisibile și vor fi avute în vedere de instanțele de judecată în procesul de analiză a fondului cauzei.

Interpretarea ÎCCJ are că scop asigurarea unei jurisprudențe unitare în rândul instanțelor de judecată și vine în sprijinul părții reclamante, deoarece, în practică, în pofida modificării art. 8 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 din anul 2018, existau instanțe care au respins motivele noi invocate că inadmisibile, considerând că prevederile respective nu ar fi aplicabile în materia contenciosului fiscal.

În ceea ce privește a două problemă controversată referitoare la transferul obligațiilor fiscale de la o PFA radiată la titularul persoanei fizice, ÎCCJ a stabilit că anularea obligației fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfășoară activități în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligației fiscale de către persoană fizică în condițiile art. 23 alin. (3) și (4) din Codul de procedură fiscală.

Decizia ÎCCJ emisă în dată de 20 martie 2023 nu este încă motivată, dar este obligatorie începând cu dată publicării în Monitorul Oficial al României.

Despre echipa Suciu Popa

Suciu Popa este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.