Suciu Popa a asistat BRM in procesul de lansare a serviciului de compensare prin sistemul de contraparte centrala pentru tranzactiile forward de gaze naturale

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a lansat recent serviciul de compensare prin sistemul de contraparte centrala pentru tranzactiile forward de gaze naturale, cu livrare pe termen de o saptamana si de o luna. Platforma este de asteptat sa includa produse cu termene de livrare mai mari in viitor, un fond de garantare suplimentar urmand sa fie infiintat pana la sfarsitul anului.

Scopul acestei platforme este de a reduce efortul financiar al participantilor la piata in ceea ce priveste garantarea tranzactiilor de vanzare a gazelor naturale si cresterea lichiditatii pe piata produselor standardizate pe termen mediu si lung. Sistemul, care se bazeaza pe o abordare statistica a riscului de piata, permite participantilor constituirea de garantii de doar 15-20% din valoarea tranzactiei, in favoarea BRM, care, in schimb, ofera o acoperire completa a riscului financiar, actionand in calitate de contraparte centrala fata de toate tranzactiile. Sistemul foloseste trei tipuri de marje (initiale, de variatie si de livrare fizica), care acopera toate fazele unui contract, de momentul incheierii tranzactiei, si pana la livrarea efectiva a activului suport. Marjele asigura marcarea permanenta la piata a pretului tranzactiei, protejand astfel atat participantii de pe piata, cat si contraparea centrala, impotriva volatilitatii preturilor si a neindeplinirii obligatiilor contractuale.

Suciu Popa a acordat consultanta BRM cu privire la intregul process de lansare a noii platforme, concepand si redactand proceduri si reglementari dedicate tranzactiilor pe temren mediu si lung cu contraparte centrala si participand, totodata, si la consultari cu partile interesate, pentru a se asigura ca noul serviciu raspunde nevoilor pietei si este bine primit de piata. Echipa Suciu Popa implicata in acest mandat a fost coordonata de Miruna Suciu – Managing Partner si Andrei Georgescu – Partner si a cuprins alti trei avocati specializati in energie, piete de capital si aspecte de reglementare.

Activa pe piata avocaturii locale de peste 3 ani, firma Suciu Popa este recunoscuta, din 2016, in fiecare an de catre directoarele juridice internationale precum Legal 500 EMEA, IFLR 1000 sau Chambers & Partners, drept unul dintre liderii pietei in arii de practica precum Energie si Resurse Naturale, Piete de Capital, Fuziuni si Achizitii, Litigii si Arbitraj, Finantare de Proiecte, Achizitii Publice si Infrastructura.