Succes istoric pentru Universitatea din București la concursul Willem Vis Hong Kong. Patru societăți de avocatură au fost sponsorii principali ai echipei

Echipa Facultății de Drept a Universității din București a fost din nou printre semifinaliștii
concursului, câștigând locul III pe echipe (din 137 de echipe) la ediția a 16-a a concursului
Willem Vis care a avut loc la Hong Kong în perioada 1-7 aprilie 2019. În plus, echipa a obținut două mențiuni (locul IV ex aequo) pentru cel mai bun pledant individual și o mențiune (locul IV) pentru cel mai bun memoriu al pârâtului. Acest rezultat este cel mai bun rezultat din istoria participării Universității din București la concursului Willem Vis ediția Hong Kong.

În cei 6 ani de când Universitatea din București participă la concursul Willem Vis ediția Hong Kong, echipa a reușit să ajungă de 3 ori până în faza semifinalelor și a revenit cu numeroase alte premii pentru pledanți individuali și pentru memoriile scrise.

Echipa Facultății de Drept a Universității din București care participă la concursul Willem Vis
(ediția Hong Kong și ediția Viena) este alcătuită din 8 studenți, care pregătesc împreună toate etapele celor două ediții ale concursului: Cezara Diaconescu (anul III și Collège Juridique), VoicaMaria Lupașcu (anul III și Collège Juridique), Claudia Mihalcea (anul IV), Ana-Maria Karina Negrea (anul IV), Daria-Ana Pătrășcoiu (anul IV), Ciprian Pozderie-Semeniuc (anul III), BiancaDorina Radoslav (anul IV) și Andreea Radu (anul IV).

La faza scrisă de la Hong Kong, echipa a echipa a obținut mențiune (locul IV) la categoria “Fali Nariman” (cel bun memoriu al pârâtului). Locul I la această categorie a fost obținut de
Universitatea Freiburg (Germania), locul II de Universitatea Zurich (Elveția) iar locul III de
Universitatea Singapore Management (Singapore).

La faza orală de la Hong Kong, echipa a fost reprezentată de studenții: Cezara Diaconescu, AnaMaria Karina Negrea, Bianca-Dorina Radoslav și Andreea Radu. Echipa s-a calificat în
rundele eliminatorii (32 din 137 de echipe) și a ajuns apoi până în faza semifinalelor, obținândvlocul III la categoria “Eric Bergsten” (cea mai bună echipă la faza orală), cea mai prestigioasă categorie din cadrul concursului.

De asemenea, studentele Cezara Diaconescu și Ana-Maria Karina Negrea au obținut, ex aequo, mențiune (locul IV) la categoria “Neil Kaplan” (cel mai bun pledant individual) din
aproximativ 500 de studenți care au participat la competiție în calitate de pledanți.

In cadrul fazei orale a competiției de la Hong Kong (rundele generale și eliminatorii), echipa
Facultății de Drept a Universității din București a întâlnit următoarele echipe: South China Normal University (China, runda generală), Freie Universität Berlin (Germania, runda generală), University College London (Marea Britanie, runda generală), Campbell University School of Law (SUA, runda generală), Amity Law School Delhi (India, runda eliminatorie de 32), National University of Singapore (Singapore, runda eliminatorie de 16), Arizona State University College of Law (SUA, runda eliminatorie de 8) și OP Jindal Global University (India, semifinale). Faza orală a concursului a fost câștigată de University Amsterdam (Olanda) care a surclasat în finala competiției OP Jindal Global University (India).

Echipa a fost însoțită de lect. univ. av. dr. Raluca Papadima, cadru didactic la Universitatea din București și la Collège Juridique d’Etudes Européennes, de av. Mihaela Gherghe, avocat în cadrul societății de avocatură Rizoiu & Poenaru și de av. David Oprea, partener în cadrul societății de avocatură Markó & Udrea.

Echipa se bucură de sprijin pedagogic pentru pregătire și din partea unor practicieni: Cristina Badea, avocat în cadrul societății de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Ștefan Dinu, avocat în cadrul societății de avocatură Clifford Chance, Crina Gealatu, avocat în cadrul societății de avocatură Goodwin (Paris), David Oprea, partener în cadrul societății de avocatură Markó & Udrea, Vlad Peligrad, partener în cadrul KPMG Legal România, Horia Rădulescu, avocat în cadrul societății de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, și Radu Văleanu, avocat în cadrul societății de avocatură Freshfields (Paris). De asemenea, echipa se bucură de sprijin pentru pregătire din partea unor foști participanți la concurs, printre care Maria Avram, Octavian David, Bianca Adelina Florea, Andrei Greceanu și Diana Ursuleanu.

Echipa Facultății de Drept a Universității din București se bucură de un important sprijin financiar din partea Universității din București precum și de sponsorizări din partea unor prestigioase instituții și societăți de avocatură. Sponsorii principali ai echipei sunt: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, PeliFilip, Suciu, Popa și Asociații și Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Echipa a primit de asemenea sponsorizări din partea societăților de avocatură Bohâlțeanu și Asociații (BSMP), Clifford Chance, CMS Cameron McKenna, Dentons, Markó & Udrea, Mihai & Co. Business Lawyers, Piperea și Asociații, Răzvan Dincă și Asociații, Reff și Asociații, Rizoiu & Poenaru, Stoica & Asociații, TAMC (Doru Trăilă, Adriana Almășan, Alexandru Moise, Eugen Chivu), Tănăsescu & Gavrilă, și Tudor, Andrei & Associates, precum și din partea unor persoane fizice (Vicu Buzac, Raluca Papadima).

Concursul de procese simulate în domeniul arbitrajului comercial internațional Willem Vis este cel mai mare și cel mai prestigios concurs internațional de drept privat din lume. Concursul are loc anual la Hong Kong și la Viena. Ediția a 16-a Hong Kong s-a desfășurat în perioada 1-7 aprilie 2019 iar ediția a 26-a Viena se va desfășura în perioada 13-18 aprilie 2019. Peste 400 de universități din întreaga lume participă anual la concursul Willem Vis, inclusiv cele mai prestigioase universități la nivel mondial.