REPUBLICA MOLDOVA Avocații care au câștigat procesele cu Rusia la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat două decizii noi contra Rusiei în dosare privind regiunea transnistreană. În unul din aceste dosare, CEDO a cerut Rusiei să asigure dreptul la proprietate pentru 1600 de fermieri și firme din raionul Dubăsari ale căror terenuri au fost sechestrate de către autoritățile de la Tiraspol în 2004. Asociația Promo Lex care a reprezentat petiționarii mai spune că Rusia a fost obligată să le achite despăgubiri de câte 1500 de euro fiecare.

Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO.

Cele 8 cereri, care cuprind plângerile unui număr de 1646 proprietari de terenuri agricole şi 3 societăți comerciale agricole, aflate în raionul Dubăsari, au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 Euro. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 Euro, iar companiilor agricole câte 5 000 Euro.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de Euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de Euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de Euro către GȚ Serghei Popa.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 Euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Într-un alt dosar, CEDO a obligat Moscova să achite despăgubiri de 90 de mii de euro pentru cinci polițiști moldoveni reținuți și maltratați de autoritățile transnistrene în 2006, pe motiv că ar fi încercat să răpească un politician local, au anunțat reprezentanții polițiștilor de la Casa de avocatură „Hanganu, Tănase & Partenerii”. Pe parcursul celor 12 ani cât a durat procedura în faţa Curţii Europene reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţii Alexandru Tănase, Janeta Hanganu şi Andrei Bivol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here