Proteste masive ale avocaților

Avocaţii turci protestează în stradă faţă de o lege care permite înfiinţarea de barouri multiple, scăzând puterea avocăţească şi spun că li se ascund dosarele clienţilor, transmite RFI România.

Protestul are loc pe fondul întăririi regimului autoritar al preşedintelui Erdogan, care a aruncat în închisori mii de magistraţi, profesori, militari şi jurnalişti în urma unor procese sumare.

Mii de avocaţi au protestat în Turcia faţă de legea care prevede crearea de barouri multiple. Autorităţile spun că această lege va asigura un sistem pluralist şi democrat, în timp ce avocaţii susţin că legea va scădea influenţa barourilor din marile oraşe, precum Istanbul, Ankara sau Izmir, foarte critice la adresa preşedintelui Erdogan.

“În calitate de avocaţi, vom demonstra că acest proiect de lege nu este în concordanţă cu standardele judiciare universale şi cu Constituţia. Aici vorbim despre opresiune. Vorbesc despre un stat poliţist. Este un punct fără întoarcere. Această ţară are nevoie de rezistenţă,” a declarat preşedintele Baroului din Istanbul, Mehmet Durakoğlu.

“Nici măcar nu putem studia dosarele pentru că le ascund, nu le încărcă în UYAP (Sistemul naţional de informaţii pentru reţeaua juridică). Dreptul de apărare a fost limitat,” continuă avocatul.

Sursa foto: REUTERS/Murad Sezer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here