Mușat & Asociații obține o decizie de referință privind anularea unui document constatator în arbitraj

Mușat & Asociații a reprezentat cu succes Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 S.A. în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României într-un arbitraj complex derivând din executarea unui contract FIDIC Roșu, valoarea disputei depășind 1.5 milioane de euro.

Avocații au obținut o decizie de referință în ceea ce privește anularea în arbitraj a unui document constatator care atesta pretinsa neîndeplinire a obligațiilor contractuale de către operatorul economic. Reținerea competenței tribunalului arbitral asupra anularii documentului constatator a reprezentat un element de noutate raportat la practica instanțelor naționale.

Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner, Head of Litigation Department: Reținerea competenței tribunalului arbitral asupra anulării documentului constatator, confirmată de altfel de Curtea de Apel București, reprezintă o veste bună pentru antreprenorii care au clauze arbitrale în contractele încheiate cu autoritățile publice. Aceștia pot obține remedii mai rapide în privința documentelor constatatoare, inclusiv prin apelarea la instituția arbitrului de urgență, recent introdusă în Regulile de arbitraj ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.”

În soluționarea disputei, tribunalul arbitral a fost învestit cu analiza unor probleme complexe rezultate atât din neîndreptățirea autorității contractante de a percepe penalități de întârziere cu o valoare semnificativă, cât și din constatarea dreptului operatorului economic de a primi contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate.

Prin hotărârea arbitrală pronunțată în integralitate în favoarea operatorului economic, echipa Mușat & Asociații a obținut atât recunoașterea pretențiilor, cât și anularea certificatului constatator emis de autoritatea contractantă.

Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: ,,Disputa arbitrală a ridicat probleme extrem de interesante de drept, atât din perspectiva aspectelor procedurale privind competența tribunalului arbitral asupra cererii de anulare a documentului constatator, cât și a posibilității legale a antreprenorilor de a recupera  contravaloarea lucrărilor suplimentare în anumite circumstanțe specifice.

Curtea de Apel București a respins acțiunea în anulare formulată împotriva sentinței arbitrale de autoritatea contractantă.

Echipa MUȘAT & ASOCIAȚII care a asistat clientul în această cauză în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a fost formată din avocați cu o experiență semnificativă în domeniul arbitrajului, fiind condusă de Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner și coordonatorul departamentului de Litigii și Arbitraj din cadrul MUȘAT & ASOCIAȚII, precum și de Iulian Popescu, Deputy Managing Partner și coordonatorul departamentului de Achiziții publice & PPP. Echipa de avocați a fost formată din Iuliana Iacob, Managing Associate, Ramona Cîrlig, Managing Associate și Ioana Cojocaru, Senior Associate.