Mușat & Asociații, câștigătoarea trofeelor M&A, White Collar, PPP în cadrul Galei THE TIMES Legal Innovation 2018

MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România. Având în prezent, 18 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII acordă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale, drept penal al afacerilor. MUŞAT & ASOCIAŢII acordă în mod regulat asistență juridică celor mai cunoscute şi respectate corporaţii din țară și din străinătate, inclusiv o treime din Top 100 şi jumătate din Top 500 mari companii din România, precum şi instituţiilor publice şi financiare în tranzacţii corporative şi financiare sofisticate şi în proceduri complexe de rezolvare a disputelor.

Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienţi, majoritatea din categoria investitorilor străini. MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile internaţionale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi
de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În 2018, MUŞAT & ASOCIAŢII a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție M&A în domeniul Pharma în Romania, pentru asistența acordată Dr. Max în achiziția grupului A&D Pharma, iar in 2016 premiul pentru cea mai mare tranzacție în domeniul energiei pentru asistența acordată Sterling Resources în procesul de vânzare a operaţiunilor din România
către Carlyle International Energy Partners, precum și premiul pentru cea mai mare tranzacție din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achiziționarea McDonald’s în România (distincții acordate de Ziarul Financiar, în cadrul Galei Avocaţilor).

În 2015, MUŞAT & ASOCIAŢII a câştigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincţie acordată de reputata publicaţie britanică “The Lawyer”, iar în anul 2013, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost desemnată „Casa de avocatură a anului în România”, de către International Financial Law Review (IFLR), fiind pentru a doua oară când firma îşi adjudecă
acest premiu, după distincţia primită în anul 2011 (anul în care România a fost inclusă pentru prima dată în lista ţărilor nominalizate pentru premiile IFLR).

De asemenea în 2012, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost recompensată cu premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală şi de Est”, distincţie acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, iar in anul 2011 renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei MUŞAT & ASOCIAŢII trofeul „Romanian
Law Firm of the Year“, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

Teza de premiant M&A

Tranzactia Damen – Statul Roman a implicat in esenta sa o de-privatizare, prin care Statul român a redevenit actionar majoritar in Santierul Mangalia, incredintand insa controlul operational al acestuia investitorului privat, Damen. Implementarea tranzactiei, a carei structura a fost in esenta dictata de catre Statul Roman, a impus concilierea intereselor contrare a trei parti, Daewoo Shipping, actionarul de la care Damen a cumparat pachetul majoritar, Damen, ca nou actionar si Statul Roman, ca viitor actionar majoritar.
De asemenea, pentru a permite incredintarea controlului operational al unei companii de stat unui investitor privat, minoritar, principiu nereglementat de legea romana, tranzactia a impus si modificari legislative, sub forma unor derogari de la OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.
Dincolo de valoarea tranzactiei (peste 800 milioane EUR) aceasta tranzactie este prima de acest tip in Romania, iar importanta ei rezida in aceea ca si alti investitori, cu detineri minoritare in companii de stat, pot acum explora aranjamente similare cu Statul Roman, mai ales ca Statul Roman are detineri intr-o multitudine de companii, active in diverse domenii, gaz, energie, petrol unde pot fi explorate structuri similare.

Teză de premiant White Collar

Mușat & Asociații reprezintă KMG International NV și companiile sale afiliate (Rompetrol Rafinare SA, Oilfield Exploration Business Solutions SRL), una din cele mai importante companii petroliere din CEE (cu activitati desfasurate în peste12 țări), in legatura cu investigatiile derulate de autoritatile romane cu privire la conditiile in care s-au realizat
procedurile privatizare a unora dintre companiile importante detinute in prezent de Grupul KMG International NV (Rompetrol SA, Petromidia SA, Vega SA, etc.), preluarea de catre aceste societati a creantelor Statului Roman derivate din exploatarile petroliere din Libia, negocierea cu Guvernul Roman a conditiilor de esalonare la plata a datoriilor istorice a unora dintre companii, etc. si, in mod corespunzator, stabilirea responsabilitatii civile a persoanelor juridice implicate in procedurile descrise.
Specificitatea si importanta proiectului este una de o deosebita amploare, pe de o parte in raport de valoarea exorbitanta a prejudiciului solicitat a fi recuperate in cauza (peste 600 milioane EUR), dar si de complexitatea nemaintalnita in jurisprudenta romana a problemelor de drept necesar a fi solutionate.
De altfel este cea mai mare investigatie derulata vreodata de autoritatile din Romania, pentru o perioada asa mare de timp (20 de ani) si cu un asemenea risc de responsabilitate implicat de rezultatul investigatiei.

Teză de premiant Public Procurement

Tranzactia implicand consortium-ul Damen Schelde/ Boeing pentru achizitia de catre MApN
de corvete si tehnica militara este semnificativa in primul rand prin valoarea sa, de peste 1 miliard de EUR, iar in al doilea rand prin problematica juridica pe care implementarea acesteia o impune. Avem aici in vedere chestiuni de fond privind drepturile si obligatiile partilor, offset, garantii, aspecte transfrontaliere ce tin de executarea contractului cadrul si a contractelor subsecvente aferente, aspectele privind tehnica militara, toate depasind cu mult prin nivelul de sofisticare, problematica aplicabila achizitiilor publice in general. Mandatul casei noastre de avocatura presupune asistenta juridica cu privire la toate aceste chestiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here