LEGAL ALERT Biriș Goran: Contractul pentru furnizarea gazelor naturale de la ofertă la semnare

Începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale nu mai sunt reglementate de către ANRE. Furnizarea gazelor naturale se face în regim concurențial, pe o piață complet liberalizată, la prețul și în condițiile comerciale negociate între consumatori și furnizori, aceștia din urmă având obligația de a informa clar și transparent cu privire la condițiile comerciale de furnizare a gazelor naturale.

Astfel, pentru a da posibilitatea consumatorilor de a alege condițiile comerciale potrivite propriilor obiceiuri de consum, furnizorii au obligația să elaboreze oferte-tip, pe care să le publice pe paginile proprii de internet, la un loc vizibil, cu un link direct, sau pe care să le pună la dispoziția consumatorilor în mod gratuit la punctele unice de contact, în formă tipărită. Ofertele tip ale mai multor furnizori pot fi comparate de către consumatori folosind comparatorul de preț pus la dispoziție pe site-ul ANRE în acest sens.

În vederea încheierii unui contract defurnizare a gazelor naturale, consumatorii trebuie fie (i) să accepte una dintre oferteletip publicate de furnizor, fie (ii) să negocieze direct cu furnizorul prețul și condițiile comerciale.

Ulterior alegerii ofertei potrivite, în vederea încheierii contractului de furnizare a gazelor naturale, consumatorul trebuie să prezinte furnizorului următoarele documente:

  • Cerere de încheiere a contractului, cu precizarea ofertei-tip în cazul în care a ales o astfel de ofertă;
  • Copia actului de identitate sau certificatul de înregistrare la ONRC;
  • Copia actului de proprietate sau a altui document care atestă dreptul de folosință al spațiului. În situația în care consumatorul nu deține niciun document dintre cele menționate mai sus, acesta poate declara pe propria răspundere că folosește legal spațiul respectiv, atât timp cât locul de consum nu este revendicat de altcineva, furnizorul poate încheia un contract de furnizare a gazelor naturale pe durată limitată, de cel mult un an, cu posibilitatea de prelungire;
  • Declarație pe proprie răspundere privind destinația spațiului care face obiectul locului de consum, precum și faptul că în spațiul respectiv gazele naturale sunt utilizate numai pentru desfășurarea activităților casnice (doar în cazul consumatorului casnic).

Atât prezentarea documentelor menționate mai sus, cât și încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale se pot realiza prin mijloace electronice, în situația în care furnizorul oferă această posibilitate de contractare. Înainte de încheierea unui contract sau de confirmarea încheierii acestuia, orice consumator trebuie să primească în mod gratuit, în formă tipărită sau, doar dacă consumatorul solicită astfel, în formă electronică, o copie a contractului de furnizare a gazelor naturale.

Există câteva elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină contractul de furnizare a gazelor naturale, pe care le redăm mai jos:

  • Identitatea şi adresa furnizorului;
  • Serviciile oferite, calitatea serviciilor oferite, precum şi termenul de începere a derulării contractului, respectiv termenul prevăzut pentru începerea alimentării iniţiale cu gaze naturale, după caz;
  • Tipurile serviciilor de mentenanţă oferite, după caz;
  • Mijloacele prin care se pot obţine informaţii actualizate privind toate preţurile/tarifele aplicabile, inclusiv cele pentru mentenanţă, după caz;
  • Durata contractului, condiţiile de reînnoire/prelungire şi de încetare a prestării serviciilor şi a contractului, cu precizarea termenelor şi a condiţiilor de denunţare unilaterală a acestuia;
  • Eventualele compensaţii/despăgubiri şi modalitatea de rambursare aplicabilă în cazul nerespectării calităţii serviciilor prevăzute în contract, inclusiv în cazul facturării inexacte şi/sau realizate cu întârziere;
  • Informaţii privind drepturile clienţilor finali, inclusiv privind modalitatea de soluţionare a plângerilor;
  • Modalităţile de iniţiere a procedurilor de soluţionare a litigiilor.

Contractul de furnizare a gazelor naturale se încheie în scris, cu un font lizibil, pe hârtie sau, doar dacă clientul este de acord, în formă electronică ori prin mijloace de comunicare la distanță. Contractul poate fi încheiat în spațiile comerciale ale furnizorului, la distanță sau în afara spațiilor comerciale ale furnizorului.

Furnizorul are obligația de a notifica clientului final orice intenție de modificare și/sau completare a condițiilor/clauzelor contractuale, precum și orice majorare a prețului/tarifului practicat, precizând motivele, condițiile și amploarea acestei majorări, în mod direct și în timp util, menționând obligatoriu și despre dreptul clientului de a denunța unilateral în mod gratuit contractul în cazul în care nu acceptă noile condiții.

Consumatorilor care nu au încheiat un nou contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, le va fi asigurată furnizarea gazelor naturale de către aceiași furnizori cu care aveau un contract încheiat înainte de 1 iulie 2020. Prețul va fi însă cel stabilit prin oferta comunicată consumatorului de către furnizorul său în lunile mai și iunie 2020, iar furnizarea va continua până la încheierea de către consumator a unui contract în regim concurențial, însă nu mai târziu de 30 iunie 2021.

Vom urmări și prezenta reglementările secundare cu privire la alte aspecte relevante ale contractării gazelor naturale, astfel încât mecanismele acestei piețe și procesul de liberalizare să fie cunoscute de consumatori.