Eugen Iordăchescu, Fondator Iordăchescu & Asociații: „Trebuie să se adopte soluții eficiente care să conducă spre asanarea sistemului judiciar. Fără săli pline, justiția va deveni mută”

Interviu acordat echipei Legal Marketing de către Eugen Iordăchescu, Fondator Iordăchescu & Asociații

„Lumea rămâne prinsă într-o recesiune a statului de drept, caracterizată prin depăşirea puterii executive, restrângerea drepturilor omului şi sistemele de justiţie care nu reuşesc să satisfacă nevoile oamenilor”, a declarat cofondatorul şi preşedintele WJP, William H. Neukom „Oamenii din întreaga lume plătesc preţul”, a mai spus el.

Potrivit unui raport realizat de către World Justice Project (WJP), România se află pe locul 40 în „Indexul Statului de Drept” pe 2023, care măsoară nivelul la care 142 de ţări din lume aderă la principiile statului de drept. Din 2016, aplicarea principiilor statului de drept a scăzut în 78% dintre ţările studiate. Factorul statului de drept care a scăzut cel mai mult între 2016 şi 2023 îl reprezintă drepturile fundamentale, în scădere în 77% din ţări, inclusiv în România.

Un semn de întrebare, unul din ce în ce mai pregnant, ne conduce spre acte de conștientizare. O inițiativă spre acest act este conturată în interviul de mai jos, ocazie prin care îi mulțumim Domnului Iordăchescu.

Cum a arătat anul 2023 pentru Iordăchescu și Asociațîi? Ce fel de spețe au fost “vedetele” anului care s-a încheiat nu demult? 

Anul 2023 a fost un an plin de provocări noi pentru firma noastră și în mod special pentru toți asociații societății noastre de avocatură. Dinamica vieții sociale determinată de evoluția fantastică a digitalizarii tuturor domeniilor ne-a obligat să ne reconfigurăm toate strategiile dezvoltării firmei. A fost un an cu foarte multe evenimente și a necesitat eforturi consistente pentru ca să ne adaptăm activitățile conform noilor realități. Astfel, a început o muncă dusă într-un ritm infernal pentru reașezarea firmei pe noile baze ale ereii informaționale. Am realizat că dacă nu vom face aceste lucruri vom avea cu toții de suferit, atât noi, ca firmă, cât și clienții noștri. Am pus bazele muncii inteligente în cadrul firmei noastre, bazate pe noile tehnologii dezvoltate în industria tehnologiei informației. Credem că inteligență artificială va fi suportul care ne va permite să devenim mai buni, mai performanți, și muncă noastră să crească în calitate. Aceste schimbări nu vor afecta principiul de bază al societății noastre în care oamenii reprezintă valoarea supremă, în respectul tuturor principiilor fundamentale ale umanității.

Ce obiective și așteptări aveți pentru acest an? 

Principalul obiectiv este acela ca în prima parte a anului 2024 să finalizăm munca începută în anul 2023 de reorganizare a activităților în cadrul firmei noastre, așa cum am precizat anterior, iar anul 2024 se dorește să fie anul în care vom obține rezultate profesionale mult mai consistente decât în anii precedenți, cu efecte deosebit de bune în viața tuturor colegilor noștri, avocații din cadrul firmei noastre și implicit cu rezultate foarte bune în apărarea intereselor clienților noștri.

Suntem constant supuși schimbărilor de tot felul, dar cel mai alert se mișcă sectorul de tehnologie și digitalizare. Ați implementat tehnologii informatice, cum ar fi inteligența artificială, pentru a vă ușura munca? Sau credeți că munca avocatului este una care nu va putea fi înlocuită prea curând de tehnologie?

Trebuie să precizăm că am fost conectați la toate schimbările care se produc în toate domeniile vieții economico-sociale și evident că am luat toate măsurile ca să ne adaptăm munca la noile realități. Fără digitalizare, munca avocaților nu va mai fi posibilă. Aceasta nu va însemna că avocatura, în formă ei clasică, va dispărea. Dimpotrivă, credem că se va dezvolta. Inteligența artificială nu va putea înlocui munca avocaților. Justiția nu se va putea înfăptui de către sisteme inteligente artificiale. Cine crede că avocații vor fi înghițiți de inteligența artificială se înșeală. Digitalizare și inteligența artficială nu sunt decât instrumente care vor veni în sprijinul avocaților și munca acestora va fi una din ce în ce mai performantă.

Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați recent ca avocat în România și în mod particular pe piața avocaturii clujene?

Ne confruntăm, la fel ca întregul corp al avocaților din România, cu probleme vechi care se perpetuează dar și cu probleme noi. Sistemul judiciar în întregul sau este în mare suferință. Cauzele sunt multiple și factorii de decizie nu reușesc să identifice și să adopte soluții eficiente care să ducă la asanarea sistemului judiciar de așa natură încât prestigiul Justiției din România să fie așezat pe podiumul premianților! Munca magistraților este infernală! Sunt oameni care încearcă din răsputeri să facă față exigențelor profesiei dar, din păcate, sistemul îi sufocă! Am mai spus-o! Trebuie să fie simplificat sistemul judiciar de așa natură încât justiția să se facă în interesul oamenilor și al societății. Publicitatea ședințelor de judecată trebuie să primeze! Fără săli pline justiția va deveni mută! Pandemia a avut un efect distrugător asupra actului de justiție! În ce privește piața avocaturii din Cluj, aceasta nu diferă foarte mult de restul țării. Ea ar trebui să se dezvolte prin conștientizarea cetățenilor că este nevoie de consiliere preventivă. Oamenii trebuie făcuți să înțeleagă că trebuie să fie ajutați de avocați în a înțelege realitățile juridico-sociale care se manifestă în societatea noastră. În nebunia, sau mai bine spus, în haosul legislativ existent nu se mai poate să pretinzi cetățeanului de rând să cunoască legile țării! De aceia ei trebuie să înțeleagă că au nevoie de avocați ca să evite consecințe catastrofale pentru viața lor. Clujenii încep să înțeleagă că este permanent nevoie de avocați – de avocați bine pregătiți profesional și performanți, care să aibă în vedere valorile fundamentale ale umanismului.

Ce ar trebui să se îmbunătățească în lumea juridică din punctul dvs. de vedere? 

Simplificarea tuturor ariilor de activitate juridică. Publicitatea actului de justiție să fie readusă în sălile de judecată. Regândirea sistemul de selecție a magistraților, în care pregătirea profesională de excepție a acestora să fie acompaniată de ample cunoștințe de cultură generală și de experiență de viață. Judecătorul trebuie să fie persoana care, prin calitățile sale umane și profesionale, să confere încredere că actul de justiție este așezat la loc de cinste și hotărârile luate sunt convingătoare pentru toți cetățenii.