Consiliul Concurenței pune lupa pe industria lemnului. Holzindustrie Schweighofer și Kronospan printre companiile vizate

Consiliul Concurenței a extins investigaţia pe piaţa masei lemnoase din România asupra a altor 35 de companii care activează pe această piaţă. Astfel, la ora actuală sunt investigate 94 de companii, printre care Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia.

Investigaţia pe piaţa masei lemnoase a fost declanşată de Autoritatea de Concurenţă în 2016 şi are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice.

„Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu
mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele
Consiliului Concurenței.

Reamintim că la sfârşitul anului trecut, Consiliul Concurenței sancționat Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa
primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea
concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel,
Autoritatea de Concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine
posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte.