Cei 4 “mari” din consultanța mondială, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG şi Ernst & Young au fiecare dintre ele o firmă de avocaţi asociată. De-a lungul prezenţei lor în România, încă din zorii capitalismului naţional, anii 1992-1994, cel puţin jumătate din “careul de aşi” ai consultanței şi auditului mondial au renunţat sau redenimit firma de avocatură afiliată.
Această inconsecvenţă s-a văzut şi pe piaţa serviciilor avocaţiale, unde cele patru entităţi juridice nu se bucură de notorietatea şi recunoaşterea “firmelor-mama” lângă care cresc, sub aripa cărora sunt ocrotite.
În ultimii ani, prezenţa lor în directoarele avocaturii mondiale care pun reflectoarele pe jurisdicţia internă a fost palidă. Doar David-Baias (afiliată liderului PwC) punctează pe primele tier-uri ale Chambers şi Legal 500 (2018), celelalte trei, cu excepţia timidă Reff & Asociaţi pe câteva arii de practică nu îşi fac simţită prezenţa.
În ultimii ani giganţii din Big Four s-au înscris în competiţia mondială pentru servicii juridice, deschizând tot mai multe legal arms în lume. Cercetările efectuate de ALM Intelligence au constatat că Deloitte, EY, KPMG și PwC au angajat, în total, aproximativ 8.500 de avocați la nivel global. PwC, care are cel mai mare braț juridic al celor patru mari, are aproximativ 2.500 de avocați, ceea ce o face ca fiind cel de-al șaselea cel mai mare furnizor de servicii juridice din lume. Dacă în alte jurisdicţii avocaţii afiliaţi companiilor din Big Four înregistrează succese notabile, acestea fiind reflectate şi în cadrul directoarelor internaţionale Chambers şi Legal 500 (2018), în România vigoarea este aşadar mult diluată. TMO, de exemplu nu se regăseşte deloc în Chambers.
Cele mai elocvente situaţii: Restructuring/Insolvency, TMT, Energy, Intellectual Property, Project, Tax Consultants, Capital Markets – nicio companie, niciun avocat nu figurează în Chambers. Capital Markets, Energy & Natural Resources, Gambling Law, Intellectual Property, White Collar Crime (Legal 500, 2018) – nicio companie, niciun avocat nu figurează în Legal 500.
În Legal 500 (2018): în afară de Alexandru Reff (Leading Individuals, Band 1, Real Estate Construction) şi Ana Maria Iordache, DB Baias (Next Generation Lawyers, Tax) – niciun alt avocat nu este regăsit la secţiunile dedicate avocaţilor (Leading Individuals, Next Generations Lawyers).
Portofoliul de clienţi ai celor 4 companii de avocatură din umbra mult mai celebrilor lor părinţi este în proporţie covârşitoare spre totală format din companii venite pe filiera firmelor-mama, care găsesc aici un “one-stop shop” pe care nu îl pot negocia chiar dacă uneori nu li se pare cea mai fericită soluţie dar e cea mai la îndemână, stipulată în contractele de due diligence.
Astfel că în România, cel puţin deocamdată, Big Four devine Small Four în privinţa serviciilor juridice.