Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene

Evenimentul inaugural al expoziției „Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene” este programat pe 12 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român din București.

Expoziția prezintă publicului o mare parte din colecția de peste 500 de icoane pe sticlă transilvănene ce aparțin avocatului Gheorghe Mușat și soției sale, criticul literar Carmen Mușat.

„De o mare varietate în ceea ce privește numărul și proveniența iconarilor, remarcabilă pentru grija cu care a fost tratată fiecare icoană în parte, întregul ansamblu beneficiind de intervenții profesioniste de restaurare, colecția se remarcă îndeosebi prin faptul că sintetizează căile pe care au circulat deopotrivă meșterii iconari și modelele pe care aceștia le-au folosit. Expresie a spiritualității românilor din Transilvania, icoana pe sticlă se dovedește, prin filtrul oferit de colecția Mușat, un receptacul al celor mai diverse și mai înalte forme de expresie artistică ale lumii creștine din secolele XVIII-XIX, atât ale părții ei orientale – ortodoxe, cât și a celei vestice, de unde a fost împrumutată și tehnica pictării pe dosul sticlei”, notează organizatorii.

Sunt expuse lucrări reprezentative pentru toate centrele artistice din centrul și nordul României, printre semnăturile de pe imaginile religioase găsindu-se numele artiștilor consacrați în domeniu ca Ioan Pop de la Făgăraș, Savu Moga din Arpașu de Sus, Matei Țâmforea din Cârțișoara, Nicolae Cațavei, Simion Poienaru din Laz și Nicolae Oancea din Vale. De asemenea sunt prezentate picturi pe sticlă de Matei Popa din Vale, Ioan Costea Verman, Ioan Popovici, Constantin Boghină junior și Oprea din Săliștea Sibiului și Ursu Broina din Stoboru, unul dintre pionierii picturii pe sticlă din Transilvania, atestat documentar cu lucrări încă la 1784 și căruia în sfârșit i-a putut fi atribuită o icoană.

Lucrările expuse sunt prezentate și într-un catalog, redactat de Ana Dumitran, autoare a mai multor volume dedicate icoanei pe sticlă și inițiatoarea Muzeului de artă sacră Museikon, de la Alba Iulia.

Gheorghe Mușat este un cunoscut colecționar de tablouri, sculptură, tapiserie veche, covoare de rugăciune, mobilier de epocă și icoane pe sticlă.

Carmen Mușat este membră a Departamentului de studii literare din Universitatea București și este una dintre cele mai autorizate voci din critica literară românească atunci când este vorba despre proza româneasă modernă și postmodernă.

Expoziția „Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene” va putea fi vizitată la Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român până pe 28 octombrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, intrarea fiind liberă, se arată în comunicatul de presă.