Avocat Traian Briciu, Președintele UNBR: Reluarea activității presupune un efort prospectiv din partea fiecăruia

Societatea a schimbat tema zilei. Dacă ieri se discuta cu precădere tema ,,protecţiei sanitare” şi a aspectelor sociale asociate, astăzi tema principală este ,,când şi în ce mod ne vom relua activitatea?”. Deja generalitatea obositorului îndemn ,,staţi în casă ” este circumstanţiată în ,,staţi în casă, dar nu opriţi economia!”. De la primele reacţii impregnate de dramatism, de tipul ,,să vină armata să păzească străzile!” am ajuns la discuţia, mult mai aşezată, despre ,,proporţionalitatea” măsurilor de restrângere a drepturilor prin raportare la scopul urmărit.

Tocmai pentru că ne pregătim de încă 30 de zile de stare de urgenţă, anticipez că tematica ,,proporţionalităţii” şi cea a ,,efectelor economice” asociate vor fi în atenţia dezbaterii publice. Se va pune tot mai acut problema găsirii unor modalităţi de reluare şi recuperare a activităţii, în contextul existent, în toate sectoarele de activitate, ca fiind soluţia pentru evitarea sau atenuarea crahului economic. Avocaţii, profesiile juridice nu fac excepție!
Aşa cum spuneam la început, reluarea activităţii presupune un efort prospectiv din partea fiecăruia, a fiecărei profesii, a fiecărui individ în parte. În această perioadă au început transformări în ce priveşte munca avocaţilor şi devine din ce în ce mai verosimil că efectele acestor transformări nu se vor încheia odată cu ridicarea stării de urgenţă . Pe de altă parte, criză economică iminenta va afecta atât natura proceselor ce vor fi deduse judecăţii, cât şi accesul la justiţie.

Recuperarea activităţii instanţelor şi, implicit, a avocaţilor este un proces de viziune, de adaptare continua , de căutare a unor soluţii de echilibru, de planificare. Înseamnă un efort susţinut din partea tuturor participanţilor la actul de justiţie pentru a găsi soluţii echilibrate pentru reluarea activităţii, în contextul generat de această criză . Ipoteza că procesele se reiau de unde au rămas este simplista şi poate duce la un blocaj al instanţelor la finalul acestei perioade.

Cred cu tărie că este necesară o planificare amănunţită a acestei operaţiuni, o colaborare strânsă între toţi participanţii la actul de justiţie – judecători, avocați, procurori, executori și alte profesii juridice – pentru a planifica împreuna revenirea, în beneficiul tuturor, dar în primul rând al justiţiabililor. În Comisia Permanenta , cu consultarea decanilor barourilor, s-au conturat idei utile, precum regândirea pentru a doua etapă a stării de urgent a a definirii noţiunii de ,,urgenta deosebită ” (cu includerea unor procese, în special din sfera societară şi economică ) sau reconfigurarea perioadei vacanţei judecătoreşti (în sensul restrângerii perioadei acesteia).

Oricum, perioada următoare stării de urgenţă , deşi cred că va cunoaşte o efervescentă a vie îi juridice, va impune standarde de competitivitate care vor face diferenţa între avocaţi. ,,Supravieţuirea profesională ” va fi mai grea, dar ,,trăirea profesională ” mai intensă şi plină de satisfacţii!

În acest context al ,,revenirii” este firesc să ne îndreptăm atenţia, măcar şi pentru câteva zile, spre simbolistica sărbătorilor pascale în credinţele creştină şi mozaica , în care regăsim ,,reînnoirea” prin schimbare şi ,,făgăduinţa” printr-un drum lung şi anevoios , dar început cu ,,speranţă ”!

Editorial publicat în Newsletter Info UNBR #4