Av. dr. Traian Briciu Președintele UNBR: 2021: Anul provocărilor asupra independenței avocaților

Dragi confrați,

Înainte de toate, vă urez să aveți un an mai bun, cu sănătate, cu inspirație și energie pentru a vă afirma și pentru a vă realiza ceea ce vă propuneți.

Este momentul bilanțurilor, dar și al rezoluțiilor pentru anul care urmează.

Lista ar fi foarte lungă pentru a puncta toate momentele care au marcat evoluția recentă a profesiei. Însă, fiecare an are câte o temă centrală pentru avocați, în jurul căreia se concentrează problematica profesiei. Anul acesta, cu siguranță, tema a fost independența avocaților și provocările la adresa acesteia. Au fost conferințe pe această tematică, în care am apreciat și am ținut cont de aportul avocaților, de implicarea și ideile lor de lege ferenda. Au fost comunicate în care am revendicat principiul independenței, replici la comunicate, argumente și contraargumente, o largă expunere în mass media care, din fericire a înțeles și ne-a sprijinit în cea mai mare parte.

Practic, tot anul 2021 a fost o luptă contra cronometru pentru a salva principiul independenței avocatului, în toate valențele sale.
Nu este deloc întâmplător că organizația europeană a avocaților, CCBE, a ales aceeași temă pentru Ziua Europeană a Avocaților 2021, sub un titlu tranșant: „Nu există justiție fără avocați independenți”. Într-adevăr, atacurile asupra independenței avocaților sunt atacuri asupra dreptului la apărare, fără de care nu poate exista egalitate de arme și nici justiție.

Însă CCBE nu a ales această temă din cauza problemelor cu care se confruntă avocații din România. Tema reflectă un trend global vizibil cu ochiul liber în toate dimensiunile sale: de la uciderea avocaților în țări cu regim dictatorial, la arestări în masă a acestora în state în care autoritarismul ia amploare, până la forme insidioase de atac asupra independenței acestora în țări considerate democratice.

E o evoluție la care trebuie să fim foarte atenți pentru că istoria a demonstrat că se poate întâmpla în orice stat, inclusiv în cele europene.

Deși finalul acestui an a arătat că avocații și UNBR au avut dreptate în critica unor aspecte referitoare la încălcarea principiului independenței, în special prin asimilarea avocatului cu clientul, lupta pentru apărarea acestui principiu nu a luat sfârșit. Vor apărea alte provocări pentru că avocații sunt în general incomozi și principiul independenței pare a fi primul vizat pentru a contracara acțiunile lor.

La capitolul rezoluții, o modernizare a profesiei este necesară. Foarte mulți jurnaliști m-au întrebat în ultima vreme ce înseamnă o avocatură modernă și le-am răspuns că este cea care este în pas cu timpurile și că Legea nr. 51/1995 este o reglementare progresistă care a anticipat transformările care au avut loc în anii de când este în vigoare. Acest lucru este foarte adevărat întrucât legea a funcționat cu puține modificări. Însă, în această perioadă ne confruntăm cu schimbări accelerate pe piața avocaturii, determinate de digitalizare, de interprofesionalitate, de concurența acerbă cu alte profesii în domeniul consultanței care e din ce în ce mai hibridă.

Un prim pas, în 2021, pentru a întâmpina aceste schimbări, a fost modificarea Statutului cu privire la relaxarea regulilor referitoare la publicitate, pentru a ajuta avocații să facă față concurenței altor profesii care se promovează intens, în special în mediul online. De asemenea, la nivelul Consiliului UNBR a fost elaborat un ghid privind participarea avocaților pe platformele online, prin intermediul cărora oferă consultații juridice, care au explodat în perioada pandemiei. Aici miza a fost identitatea profesiei, care trebuie apărată cu orice preț. Însă mediul online pune multiple probleme principiilor deontologice. Integrarea avocaturii în proiectul viitorului Cartier al Justiției a reprezentat o miză cu efecte profunde în planul simbolisticii și identității instituționale.

Deocamdată, suntem în pas cu timpurile, însă schimbările vor continua să vină într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Ce ne așteaptă în 2022 e destul de greu de anticipat pentru că în zilele noastre orice eveniment se propagă instant și are repercusiuni inestimabile. Dar un lucru este clar: trebuie să ne
gândim la provocările cu care se va confrunta profesia în următorii ani și cum
putem să menținem stabilitatea, independența și identitatea acesteia. De aceea, o nouă lege de organizare și funcționare a avocaturii ar fi soluția în fața noilor provocări. Să sperăm că tema principală a anului care vine va fi modernizarea profesiei și că nu va fi umbrită de alte amenințări.

Vă mulțumesc pentru implicarea pe care ați avut-o în acest an și vă doresc să realizați tot ce vă doriți.


Newsletter Retrospectiv UNBR#15 Info 2021: Anul provocărilor asupra independenței avocaților poate fi citit aici.