DLA Piper lansează un ghid global al regimurilor legislative privitoare la combaterea corupţiei

DLA Piper lansează ghidul multijurisdicţional “Global bribery offenses”, un punct de plecare cuprinzător pentru organizaţiile care operează la scară globală şi un material-suport în înțelegerea diferitelor regimuri legislative la care sunt supuse. În acest sens, ghidul este disponibil pentru descărcare aici (https://www.dlapiper.com/en/austria/insights/publications/2019/09/bribery-offenses-guide/) şi permite companiilor să aibă o abordare informată referitor la identificarea și evaluarea riscului asociat corupţiei și implementarea unor sisteme eficiente de conformitate.

Capitolul dedicat Romȃniei, care poate fi consultat aici (https://www.dlapiper.com/en/austria/insights/publications/2019/09/bribery-offenses-guide/romania/), a fost realizat de către Alexandru Arjoca, Counsel în cadrul biroului nostru local, şi oferă o perspectivă la zi a domeniului, ce va suferi, cel puțin la nivel declarativ, modificări pe parcursul anului viitor: “Acest ghid reflectă o sinteză a reglementărilor la zi în materie de anticorupție. În contextul adoptării recente, la 17 decembrie, a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2021-2025, precum și pe fondul declarațiilor de presă ale ministrului justiției cu ocazia adoptării acesteia de către Guvernul României, este de așteptat ca legislația în domeniu să sufere modificări pe parcursul anului 2022, de natură a combate proliferarea acestui fenomen și a facilita aderarea Romȃniei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).”

Fenomenul globalizării oferă companiilor o amprentă cu adevărat internațională, ceea ce implică oportunități, dar și riscuri noi, precum cele legate de respectarea legislației locale anti-mită și corupție. Standardele îmbunătățite în identificarea infracțiunilor internaționale de dare şi luare de mită au oferit fundalul pentru comunitatea de afaceri de a gestiona eficient riscurile asociate acestui fenomen. Astfel, angajamentele privind combaterea corupţiei se reflectă şi în numărul tot mai mare (44 în prezent) de ţări semnatare ale Convenţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la peste 20 de ani de la publicarea textului iniţial.

Ghidul “Global bribery offenses” reprezintă o lectură esențială pentru cei care vor să afle mai multe despre domeniul de aplicare a legilor anticorupţie din întreaga lume. Dacă aveți întrebări sau doriți informații suplimentare în legătură cu problemele legate de corupţie în oricare dintre jurisdicțiile prezentate, vă invităm să contactați biroul DLA Piper din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here