Smart contracts – imagine de ansamblu din perspectivă juridică

Pieter-Jan Aerts, counsel Dentons a coeditat împreună cu Frank Hoogendijk (Osborne Clarke) și Niels Vandezande (Timelex) cartea „Contracte inteligente: o imagine de ansamblu dintr-o perspectivă juridică”. Cartea examinează aspectele juridice a contractelor inteligente în conformitate cu legislația belgiană și a UE. În plus, Pieter-Jan Aerts a scris capitolul „Introducere în contracte inteligente” și capitolul „Analiza contractuală a contractelor inteligente”.

Contracte inteligente: o imagine de ansamblu dintr-o perspectivă juridică oferă profesioniștilor din domeniul juridic o perspectivă critică asupra uneia dintre cele mai disruptive aplicații din acest deceniu. Un contract inteligent este un program de cod sau software, bazat pe tehnologia blockchain, care permite utilizatorilor să execute automat tranzacții convenite fără intervenția umană. Acest lucru permite pieței să efectueze un număr mare de tranzacții automatizate, cum ar fi plăți automate pentru a shared cars sau hotel rooms, pentru a înregistra proprietăți, pentru a optimiza contractele de asigurare sau pentru a activa aplicații track-and-trace etc.

Cartea oferă o perspectivă asupra contractelor inteligente ca fenomen juridic contemporan, inclusiv a aplicațiilor existente și viitoare. Acesta examinează conceptele de blockchain și contracte inteligente și consecințele acestora asupra dreptului financiar, corporativ, de asigurări, drepturi de autor, protecția consumatorilor, notarial și drept internațional privat.