Scandal la Universitatea Oxford. Mai mulți studenți cer demiterea profesorului de drept John Finnis, acuzat de homofobie

Peste 400 de studenți de la Universitatea Oxford au înaintat o petiție pentru a cere demiterea filozofului și juristului John Finnis, profesor onorific de drept și filozofie a dreptului la Universitatea Oxford, învinuindu-l de publicarea ideilor homofobe și discriminatorii.

În petiția semnată de studenți se menționează că profesorul Finnis are “o lungă istorie de atitudini extrem de discriminatorii față de multe grupuri dezavantajate”.

Studenții au mai menționat că profesorul ar fi recomandat guvernului SUA să nu ofere protecție juridică persoanelor LGBTQ +, care sunt supuse discriminării.

Petiția include exemple de eseuri semnate de Finnis, publicate în 2011, care includ fragmente din scrierile sale din 1994, în care a scris despre homosexualitate, informeaza Legal Cheek.

În apărarea sa, profesorul Finnis a menționat că scrierile sale nu conțin idei homofobe, ci idei clasice specifice unei anumite perioade.

Studenții au indicat că un profesor cu prejudecăți predă cele mai importante cursuri pentru licența de la drept și că persoane afectate de problema discriminării sunt puse în situația să frecventeze astfel de cursuri.

Colegii profesorului s-au expus împotriva petiției.

Solicitarea studenților vizează și universitatea Oxford în asamblu. Aceștia au solicitat conducerii universității ”să expună poziția oficială în ceea ce privește profesorii care au exprimat atitudini discriminatorii și s-au comportat într-o manieră discriminatorie, în special cei care au manifestat ură și intoleranță clară”.

Reprezentanții instituției susțin că Universitatea Oxford și facultatea de Drept încurajează o cultură incluzivă, care să respecte drepturile și demnitatea tuturor angajaților și studenților. Aceștia au mai arată că nu este permisă nicio formă de hărțuire a persoanelor pentru niciun motiv, inclusiv orientarea sexuală. Potrivit instituției, politica universității protejează libertatea academică de exprimare, iar dezbaterile academice energetice nu echivalează cu hărțuirea atunci când sunt ținute respectuos și fără a încălca demnitatea celorlalți.

Profesorul Finnis are 78 de ani. Acesta predă jurisprudență, teorie politică și drept constituțional.

Sursa foto: The Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here