Legăturile avocaților Cambridge Analytica în România

Scandalul momentului, ce a ținut prima pagină a ziarelor din toată lumea până la bombardamentele aliate asupra Siriei și poate până la cazul Skripal, este fără îndoială capcana în care a căzut Facebook, după ce datele a aproape trei sute de mii de utilizatori au fost sustrase și folosite în a stabili profiluri de interes și preocupări, un fel de “fișe de personalitate” de către compania Cambridge Analytica.Multiplicat cu numărul de prieteni al fiecărui utilizator, cu urmăritorii (“followers”) și cu apartenența la grupuri închise sau deschise în cadrul rețelei sociale, aceasta a condus la stocarea datelor a aproape 87 milioane de utilizatori. Un “bazin electoral” interesant pe orice paralelă și meridian al globului, care poate, convertit în voturi, înclină o balanță spre a intra un partid în parlament sau chiar spre a decide un viitor partid sau coaliție de guvernare. Sau a păstra Anglia și regatul Unit în Europa, sau dimpotrivă, în a da cele câteva zeci de mii de voturi care au însemnat Brexitul. Cu consecințe economice, sociale, politice incalculabile atât pentru UK, cât și pentru restul bătrânului continent.

Cambridge Analytica a lucrat pentru Leave.EU, o companie care, așa cum îi spune și numele, a militat pentru părăsirea blocului comunitar de către Anglia. Așa se explică poate și faptul că din cele 3 mari ziare, „influencers” ai mass-media engleze, The Economist, Financial Times și The Times, doar ultimul a prognozat rezultatul corect, toate trei publicând sondaje în chiar pre-ziua scrutinului. Într-un cuvânt, modifica practic cursul istoriei.

Implicațiile au atins nivelele cele mai de sus ale administrației americane, dovadă că însuși fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a compărut în fața unor comisii de anchetă a Senatului American și mai apoi a Camerei Reprezentanților pentru a da explicații. Mark și-a pus cenușă in cap, a răspuns defensiv, nu a atras polemici, totul părând a avea o mare muscă pe căciulă. “Dislike” sau “Angry” au fost emoticoanele Facebook cele mai des asociate în aceasta perioadă cu strategia de comunicare a companiei create la Harvard în 2004.

Ca orice companie care a atins asemenea nivel de notorietate, Cambridge Analytica are avocați cu nume celebru. În avocatură, dar îndeosebi în politică. Cambridge Analytica este asistată de către firma fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani, companie denumită inițial Bracewell Giuliani, până când Rudy s-a retras, în 2014 și numele i-a dispărut și din siglă.  Bracewell este o firmă americană de avocatură înființată imediat după Al Doilea Război Mondial, mai precis la 1 Noiembrie 1945, cu aproape doi ani înainte de elaborarea Planului Marshall și pentru care a fost unul dintre consilierii legali. Firma numără astăzi aproape 450 avocați, cu birouri în principalele orașe americane și peste mări în Londra și Dubai.  Compania este și un creuzet al multor politicieni, lobbiști și advocacy people de peste ocean, în perioada sa modernă lucrând aici foștii congresmeni americani Jim Chapman, Edwin Bethune și Henson Moore, dar de asemenea și fostul Guvernator al Statului Montana și al Comitetului National Republican, chairman-ul Marc Racicot, fostul senator american Kay Bailey Hutchinson, fostul Ambasador al Statelor Unite în Mexic, Tony Garza, precum și actualul Guvernator de Texas, Greg Abbott. Firma fondată în Texas este cunoscută pentru expertiza sa pe zona de petrol – nici nu se putea altfel când s-a născut în apropierea celor mai mari câmpuri petrolifere americane – energie, gaze, dar și infrastructura. Deși cei doi frați fondatori erau la vremea lor litigatori de renume, recunoscuți nu doar în Texas pentru nivelul de practică, astăzi Bracewell deține un important departament de consultanță strategică, financiară și este văzută ca un pol de lobby.

La începutul anului 2016 deci extrem de curând, Rudy Giuliani se retrage din firmă, dedicându-se propriei afaceri, Giuliani Consulting, pe care o fondase în 2002.

De-a lungul anilor, câțiva avocați din Bracewell au lucrat pe proiecte de energie și gaze naturale sau finanțări în România. Cei mai cunoscuți dintre ei sunt Robert Clarke, retras între timp din firmă din cauza vârstei înaintate, specializat în Finanțări și Relații Guvernamentale și Tracy London, încă activă pe poziția de Partener la Bracewell, specializată în Energie.

Robert L Clarke este o figură emblematică a Administrației Americane. Numit de Ronald Reagen “Comptroller”, adică persoana care supervizează tot ce ține de contabilitate și raportări financiare într-o entitate, în cazul nostru întreaga fiscalitate a Americii, a fost reconfirmat în funcție de Georghe W Bush, astfel încât a ocupat aceasta înaltă poziție timp de aproape 7 ani, între 1985 și 1992. După ce a părăsit sarcinile încredințate de Guvernul Statelor Unite, timp în care i-au trecut pe sub ochi și a semnat pentru aproape două treimi din asset-urile întregului sistem bancar american, se reîntoarce ca avocat partener senior la Bracewell, unde supervizează operațiuni bancare în țări ca România, Ungaria și Brazilia.În perioada următoare, activează în paralel ca Senior Adviser al Președintelui Băncii Naționale a Poloniei.

Tracy London este încă activă în Bracewell, la biroul din Londra al corporației, fiind una dintre remarcatele Chambers & Partners (UK) în 2018, care o descria acum doar câteva săptămâni ca fiind “extrem de abilă în chestiuni tehnice, sfaturile sale fiind practic fără greșeală”. Directorul britanic strecoară printre adjectivele care o descriu pe Tracy și un “astute”, a cărui traducere aproximativă în română ar fi “viclean, șmecher, abil”.

Tracy are în portofoliu asistarea unor furnizori de turbine eoliene, dar și supervizarea contractelor de mentenanță pentru companii din zona energiei regenerabile din România, Anglia și Franța.