GUEST WRITERS | Clifford Chance Badea | Ecaterina Burlacu, Senior Associate, și Dorin Giurgi, Avocat: Măsuri de protecție a raporturilor de muncă în contextul evoluției recente a Covid-19

Răspândirea noului Coronavirus (COVID-19) și măsurile necesare sau impuse în legătură cu prevenirea răspândirii la scară largă (carantină, interzicerea organizării anumitor evenimente etc.) afectează cu rapiditate economiile statelor din toată lumea și, implicit, participanții la aceste economii, inclusiv angajatorii și angajații.

O mare parte a instituțiilor publice și operatorilor economici au luat deja măsuri semnificative și ne așteptăm la noi seturi de măsuri pentru a garanta, pe cât posibil, distanțarea socială și desfășurarea activităților profesionale de la distanță.

Măsurile sunt în linie cu cele care se iau la nivel regional și global, pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19.

Dacă până la acest moment era o recomandare din partea autorităților, Decretul de instituire a stării de urgență, publicat în Monitorul Oficial, prevede obligația angajatorilor de a introduce, „acolo unde este posibil”, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.

RECOMANDĂRILE MINISTERULUI MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE

Anterior publicării Decretului de instituire a stării de urgență, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat recomandări pentru angajatori în vederea prevenirii și limitării răspândirii COVID-19. Aceste recomandări rămân de actualitate ulterior publicării Decretului, ele clarificând poziția autorităților cu privire la munca de la distanță.

Ministerul Muncii recomandă angajatorilor să permită angajaților să desfășoare munca de la distanță, prin măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă prevăzute de legislația actuală, respectiv:

  • stabilirea unor programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză;
  • modificarea temporară a locului de muncă, unilateral de către angajator sau prin acordul părților, după caz.