GUEST WRITER Suciu Popa: OUG 153/2020 – Ce stimulente fiscale sunt acordate unor categorii de operatori economici în funcție de mentinerea sau creșterea capitalurilor proprii (equity)

Autor: Mihai Caragui, Senior Associate Suciu Popa

Prin recent adoptata OUG nr. 153/2020, plătitorii de impozit pe profit, impozit pe veniturile micro-întreprinderilor, precum și impozit specific anumitor activități (cele din sectorul HORECA), vor beneficia de următoarele reduceri ale impozitelor datorate:

  • 2%, în cazul în care capitalul propriu contabil, prezentat în situațiile financiare anuale, respectiv în raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente în state aparținând SEE, în anul pentru care se datorează profitul, este pozitiv;

Pentru contribuabili care au obligația constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească concomitent și condiția de a fi la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din capitalul social subscris.

  • între 5% și 10%, în funcție de creșterea capitalului propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozitul, raportat la anul precedent, în cazul în care contribuabilul îndeplinește concomitent condiția de la pct. (i).
  • o reducere suplimentară de 3%, începând cu impozitele aferente anului 2022, dacă nivelul capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozit depășeste nivelul capitalului propriu aferent anului 2020.

Pentru aplicarea reducerii suplimentare, OUG nr. 153/2020 stabilește procentele de creștere a capitalului propriu ajustat pentru anii 2022-2025 față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020, valorile de creștere fiind între 5% și 25%. Condițiile menționate la pct. (i) trebuie de asemenea îndeplinire pentru aplicarea reducerii suplimentare.

Reducerile se aplică:

  • asupra impozitului datorat pe întregul an fiscal, în cazul contribuabililor plătitorilor de impozit pe profit și a celor de impozit pe venitul micro-întreprinderilor; sau
  • asupra impozitului datorat pentru semestrul II, în cazul contribuabililor plătitori de impozit specific anumitor activități (HORECA).

Interesant este și faptul că, potrivit noului act normativ, reducerile se pot aplica cumulativ.

O altă măsură prevăzută de OUG nr. 153/2020 este prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor și plata impozitului de către plătitorii de impozit pe profit, pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului specific, până la data de 25 iunie a anului următor.

Msasurile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2021, urmând a se aplica pentru perioada 2021 – 2025. Reducerile nu se aplica contribuabililor care aplică reglementările contabile emise de BNR sau ASF.