GUEST WRITER Biriș Goran: Modificările Codului fiscal în materia tratamentului fiscal al pieței de capital

Autor: Ruxandra Jianu, Tax Partner

În data de 2 februarie 2022 Senatul a adoptat prin vot o propunere legislativă ce vizează modificări ale Codului fiscal.

Scopul proiectului de lege, așa cum este prezentat de inițiatori, vizează simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane fizice care investesc pe piața de capital din Romania, atât in mod direct cât și prin fondurile de investiții.

Principalele măsuri reglementate de proiect sunt:

  1. Se va scădea impozitul datorat la stat pentru câștigurile obținute din vânzarea titlurilor de valoare sau a instrumentelor financiare derivate, atunci când tranzacțiile sunt făcute fie prin intermediari, fie prin firme de administrare a investițiilor/administratori de fonduri de investiții alternative.

Impozitul va fi de 1% pentru titlurile deținute de peste un an sau de 3% pentru titlurile deținute de mai puțin de un an.

  1. Transferul obligațiilor fiscale de la investitor la intermediar sau la firma de investiții/fondul de investiții.

Proiectul este în etapa de dezbateri în cadrul comisiilor din cadrul Camerei Deputaților, iar termenele sunt de 15 februarie 2022 pentru depunerea de amendamente și de 23 februarie 2022 pentru depunerea raportului. Prin urmare, se preconizează o adoptare în următoarea perioadă.

Deși, în opinia noastră, ar fi fost posibilă includerea modificărilor într-o rectificare bugetară pe parcursul anului 2022, condiția Ministerului Finanțelor pentru a aviza favorabil proiectul a fost pentru ca acesta să aibă aplicabilitatea începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Monitorizăm parcursul acestuia și revenim cu informare în cazul în care apar noutăți sau în momentul în care proiectul a trecut de etapele adoptării, promulgării și publicării în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.