Avocații JGV au reușit imposibilul. Despăgubiri obținute încă din etapa urmăririi penale

Societatea de avocatură JGV si Asociații a reușit obținerea mai multor despăgubiri provizorii până la soluționarea definitivă a laturii civile a cauzei. Cauză în care reclamantul are calitatea de persoană vătămată.

Mai exact, victima unui accident rutier grav, produs anul trecut în județul Olt, nu mai trebuie să aștepte ca instanța să dea o hotărâre definitivă prin care să ateste nevinovăția sa. Persoana rănită, un tânăr de 24 de ani, fără vreo problemă de sănătate, are dreptul la daune încă din etapa urmăririi penale. Hotărârea a fost dată de Judecătoria Setorului 1 București, în urma demersurilor făcute de echipa de avocați coordonată de Diana Cotuna, associate managing JGV și Asociații.

,,Reclamantul, în calitate de pasager la momentul producerii accidentului rutier a avut nevoie de 120 zile de îngrijiri medicale. În plus, tânărul de numai 24 de ani prezintă infirmitate fizică posttraumatică prin amputația membrului inferior drept la nivelul coapsei.

Raportat la calea procedurală aleasă am înțeles să invocăm în special,  prevederile alineatului 3, art. 1387 Cod civil: Vătămarea integrității corporale sau a sănătății, care prevede: ,,În toate cazurile, instanța va putea acorda celui păgubit o despăgubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.” În cazul clientului nostru a fost vorba de necesitatea suportării unor costuri pentru acoperirea nevoilor urgente. Este vorba mai exact de schimbarea protezei achiziționate de victimă, dar care nu mai corespunde cerințelor actuale. După amputare, bontul s-a retras iar proteza cumpărată imediat după intervenția chirurgicală nu mai poate fi utilizată.  

Considerăm că alineatul 3 al articolului mai sus invocat este o transpunere în dreptul intern a prevederilor Directivei 2009/103/CE, care în preambul, la pct. 40 statuează asupra obligației statelor membre UE de a asigura persoanelor vătămate în accidente de circulație soluționarea cu celeritate a pretențiilor de despăgubire, în următorii termeni: ,, trebuie garantat dreptul specific al parții vătămate de a obține soluționarea litigiului în cel mai scurt timp,” arată Diana Cotuna, avocat specializat în accidente rutiere și associate managing la Societatea de avocatură JGV și Asociații.

Despăgubiri obținute prin ordonanță președințială

După accident, victimei i-a fost amputat piciorul. Medicii au încercat să-i salveze membrul de la gambă, dar a apărut necroza și au fost nevoiți să programeze o nouă intervenție chirurgicală și că îl taie din coapsă. Victima accidentului rutier și-a cumpărat o proteză imediat după operații, dar pentru că nu dispunea de resursele financiare necesare, a ales-o pe cea mai ieftină, care nu este și performantă. În acest context, avocații JGV specializați în recuperarea de daune după accidente rutiere au cerut în instanță acoperirea cheltuielilor pentru o proteză nouă, performantă. Echipa coordonată de avocat Diana Cotuna a demonstrat, în instanță, cu înscrisuri și probe caracterul urgent al cererii de acordare a despăgubirilor încă din etapa de urmărire penală. A obținut astfel, la nici două luni de la preluarea cazului, o soluție pentru confortul zilnic al victimei.

Caracterul urgent al cererii a rezultat din necesitatea de a păstra ,,un drept care s-ar păgubi prin întârziere” în concret fiind vorba despre dreptul la integritate corporală a reclamantului care, în condițiile lipsei disponibilităților bănești, nu poate fi asigurat.

Paguba iminentă și care nu s-ar putea repara ,,sintagma utilizat de norma legală în caracterizarea urgentei, este prejudiciul cauzat de lipsa de îngrijire corespunzătoare a reclamantului, ceea ce duce la înrăutățirea sănătății acestuia. Situație determinată de lipsa pecuniară și culminând cu consecințe neimaginabile, constând în decesul la o astfel de vârstă. 

Caracterul vremelnic al măsurii ce solicitam a fi dispusa rezulta din însuși petitul cererii, respectiv acoperirea nevoilor urgente de îngrijire și tratament, în concret suportarea costurilor protezei piciorului amputat.  Se impune precizarea ca fondul pretențiilor reclamantului izvorând din accidentul rutier din 6.12.2019 presupune drepturi la daunele materiale, morale, beneficiu nerealizat, s.a., chestiune ce va fi tranșata definitiv odată cu soluționarea pretențiilor pe fond, arată avocat Diana Cotuna.

În urma acestui demers, magistrații de la Judecătoria Sector 1 București au fost de acord cu cererea formulată. Instanța a apreciat că victima are nevoie urgentă de despăgubiri. Astfel, victima accidentului din Olt va primi – de la asigurătorul șoferului cercetat pentru producerea acestui accident – 52.000 de lei, bani cu care își va cumpăra proteza de care are nevoie.

15.000 de lei lunar – despăgubiri acordate prin ordonanță președințială

Și nu este primul caz de acest fel câștigat de JGV și Asociații încă din etapa urmăririi penale. Magistrații de la Judecătoria Sector 1 București au admis în 2019 ca un bărbat din Gorj să primească 15.000 de lei lunar, bani necesari pentru îngrijire medicală. În vârstă de numai 38 de ani, gorjeanul conducea mașina în care se aflau și soția, și copilul lui, dar nu a putut evita impactul cu un autoturism venit pe contrasens. Nevinovat, bărbatul a ajuns la spital în stare extrem de gravă.

,,Tânărul a fost găsit de echipajul ambulanței în stare de inconștiență. A fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Craiova în coma de gradul 4-5. A fost internat în această unitate din data de 1.06.2018 până la 8.08.2018.

Potrivit ,,Diagnosticului la externare,, pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice parietale si nuclei bazali bilateral si trunchi cerebral resorbite. ,,De asemenea, a suferit un ,,traumatism toracic cu fracturi costale si contuzii pulmonare si tetrapareză spastică,, aceasta din urma fiind o formă de paralizie cerebrala in care sunt afectate toate membrele,” arată avocat Diana Cotuna.

După luni de zile de spitalizare, pacientul a fost externat cu recomandarea: ,,recuperare euromotorie în centru de specialitate, diagnosticul principal fiind tetraplegie spastică.

Nici la doi ani de la accident, tânărul nu poate merge ori mânca singur. În acest caz, JGV și Asociații a obținut, prin ordonanță președințială, suma necesară tratamentului medical de care acesta avea atâta nevoie.

,,Urgența rezultă din pierderea șansei de a supraviețui în lipsa asigurării costurilor de îngrijire într-un centru specializat, a medicamentației și a multiplelor costuri pe care îmbunătățirea stării lui le-ar presupune,” arată avocatul în cererea depusă în instanță.

Între timp, societatea de avocatură a sprijinit familia în demersul de internare a tânărului într-un centru de recuperare de lângă București. În prezent starea lui generală este mult ameliorată.

Toate aceste demersuri susțin nevoile urgente ale victimelor accidentelor rutiere, nevoi ce satisfac necesități medicale. Soluționarea pe fond a dosarelor de acest gen durează foarte mult. Să reușești să ajuți victima înainte de finalizarea unui proces este enorm. Sperăm ca deciziile de acum să creeze un precedent care să ajute victimele accidentelor rutiere și nu numai”, explică Ionuț Jercan managing partener JGV și Asociații.

Companiile de asigurări nu acordă despăgubiri până la finalizarea în instanță a dosarelor referitoare la accidentele rutiere. Avocații JGV au reușit însă imposibilul în demersul de sprijin acordat celor care apelează la serviciile lor.