Av.dr. Traian Briciu, Președintele UNBR: Piatra de încercare în aceste zile este în a lua măsurile necesare pentru a rezista azi, fără a sacrifica viitorul avocaturii

Suntem abia în a treia săptămână de la decretarea stării de urgență și ne confruntăm cu o avalanşă de reglementări care au adus schimbări drastice în viaţa avocaţilor. Toţi aşteptăm „revenirea la normal”, însa efectele acestor reglementări sunt de durată. Piatra de încercare în aceste zile este în a lua măsurile necesare pentru a rezista azi, fără a sacrifica viitorul avocaturii.

Sunt voci care cer imperios conducerii profesiei, prin intermediul presei sau al reţelelor de socializare, să facem unele compromisuri care ne duc treptat, dar foarte repede, spre categoria IMM-urilor, pentru a rezista în această perioadă. Sunt şi voci care îndeamnă la soluţii în interiorul profesiei, inclusiv prin a apela la sistemul de asigurări al avocaţilor. În fine, alte voci cer fermitate din partea organelor profesiei, să nu abdice de la lege, de la principiile fundamentale, în special cel privind independenta avocatului şi să fie raţionale atunci când se pune problema contribuţiilor profesionale.

În ce priveşte măsurile luate de UNBR până acum, în perioada stării de urgenţă, acestea au avut ca idee de bază menţinerea autonomiei organizaţiei profesionale, a independenţei avocaţilor şi stabilitatea sistemului propriu de pensii.

Cu privire la măsurile luate de guvern, în cadrul şedinţei Comisiei Permanente din 2 aprilie 2020, la care au participat şi decanii, am analizat Ordonanţele de Urgenţă nr. 29/2020 şi nr. 30/2020 (modificată şi completată de OUG nr. 32/2020) şi am constatat că avocaţii beneficiază de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. S-au impus câteva clarificari, pe care UNBR le-a transmis ministrul muncii şi protecţiei sociale, cu privire la interpretarea unitară a art. XV din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificat prin OUG 32/2020. De asemenea, aceste clarificări sunt avute în vedere şi în contextul aprobării acestor ordonanţe de urgenţă în Parlament. Aceste măsuri nu trebuie privite ca forme de protecţie socială. Avocaţii nu au solicitat vreodată protecţie socială de la stat. Aşa cum au şi fost prezentate de organele profesiei, acestea sunt măsuri de natura compensatorie pentru avocaţi aflaţi în imposibilitate de a continua activitatea profesională din pricina restricţiilor impuse de stat pe perioada stării de urgenţă (restrângerea activităţii instanţelor, restricţiile privind circulaţia persoanelor în plan intern dar mai ales internaţional etc.).

Dincolo de acestea, UNBR a solicitat şi alte măsuri pentru susţinerea continuării activităţii formelor de exercitare a profesiei şi pentru susţinerea continuităţii serviciilor barourilor în raţiunea serviciilor de interes public (Propunerile Corpului profesional al avocatilor pentru atenuarea efectelor instaurării stării de urgenţă transmise la Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Senatul României şi Camera Deputaţilor). Acestea corespund nevoii de adaptare a activităţii profesionale la noile realităţi comunicaţionale, dar şi asigurarea unor lichidităţi pentru plăţile curente necesare menţinerii activităţii formelor de exercitare a profesiei, în perioada stării de urgenţă şi imediat după încetarea acesteia.

În plan intern, au fost adoptate măsuri care să asigure atenuarea impactului economic negativ al stării de urgenţă, dar fără a compromite sistemul de pensii şi funcţionarea barourilor în perioada următoare (Hotararea Consiliului UNBR nr. 58 din 27.03.2020 privind unele măsuri pentru atenuarea situaţiei economice a avocaţilor din România ca urmare a instituirii stării de urgenţă). Apreciez luciditatea celor care în această perioadă au arătat argumentat că nu poţi compromite sistemul de pensii în încercarea de a acoperi riscuri neavute în vedere în lege şi implicit, la stabilirea contribuţiei lunare. Aceasta nu înseamnă că în limitele permise de lege, organele profesiei nu analizează acele măsuri care să întrunească următoarele criterii: să corespundă nevoilor reale, să fie echitabile şi să fie sustenabile fără a dezechilibra instituţiile profesiei. Acesta este şi motivul pentru care am solicitat şi am primit propuneri din partea colegilor avocaţi.

Sunt convins că deşi parcurgem o perioadă care nu are corespondent, acţiunile noastre vor fi dictate de „raţiune” iar nu de „presiune” iar „binele” de azi nu va fi „răul” de mâine!

Editorial din Newsletter UNBR Infor #3