EDITORIAL Prof. univ. av. dr. Traian Briciu, Președinte UNBR: „Cea mai importantă modificare este menţiunea explicită că avocaţii beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin.(1) din OUG 30/2020”

Stimați avocați,
Dragi colegi,

Demersurile începute de UNBR înainte de instituirea stării de urgenţă şi continuate pe parcursul primei luni de urgenţă sanitară au vizat în mod constant includerea avocaţilor şi a formelor de exercitare a profesiei în planurile de măsuri economice, fiscal-bugetare şi compensatorii. Prin urmare, OUG 29, OUG 30 şi OUG 32 au inclus în conţinutul lor asemenea măsuri de sprijin.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru avocaţii a căror activitate s-a redus în această perioadă, întrucât aplicarea acestora necesita un anumit mod unitar de interpretare la nivel naţional – situaţie care s-a dovedit dificil de realizat în cadrul unor Agenţii Judeţene pentru Plăti şi Protecţie Socială – au fost făcute eforturi suplimentare în două direcţii: fie pentru modificarea legislaţiei în mod corespunzător, fie pentru impunerea unei poziții unitare în teritoriu.

OUG 53/2020, publicată în Monitorul Oficial al României din 21 aprilie 2020, răspunde acestor eforturi.

Cea mai importantă modificare este menţiunea explicită că avocaţii beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin.(1) din OUG 30/2020. Se califică aceia care în luna pentru care se solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Detaliile privitoare la impozitul şi contribuţiile aferente sunt cuprinse în textul ordonanţei.

Ultimul articol al OUG 53/2020 prevede că termenul pentru depunerea documentelor de cerere aferente primei luni de stare de urgenţă este de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonatei.

Cererile pentru luna aprilie şi, eventual, următoarele luni se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

Material apărut în newsletter UNBR Info #5