ZRP organizeaza dezbaterea ”Jurisprudenta CEDO in materia procedurilor penale”. Invitat de onoare – prof. univ. dr. Corneliu Birsan

Societatea de avocati Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) organizeaza in data de 19 mai 2015 primul eveniment din seria dezbaterilor dedicate actualitatii juridice in domeniul proceselor penale. Intitulat „Jurisprudenta CEDO in materia procedurilor penale – Spete recente. Condamnari celebre. Probleme de drept actuale„, evenimentul propune o abordare practica in prezentarea problemelor cel mai intens confruntate cu examenul drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Dezbaterea va fi sustinuta de avocatii Calin-Andrei Zamfirescu (asociat senior) si Antoniu Obancia (asociat) din cadrul Zamfirescu Racoti & Partners, cu participarea extraordinara a domnului prof. univ. dr. Corneliu Birsan (foto articol), om de stiinta si personalitate a mediului juridic european, fost judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Temele prezentate in cadrul dezbaterii vor include, printre altele, subiecte precum:

– Interceptarea convorbirilor avocat-client.

– Administrarea efectiva a probatoriului, noutate in jurisprudenta CEDO sau problema de aplicare in Romania a unei jurisprudente mai vechi?

– Durata retinerii dispuse de procuror – discutii actuale.

– Durata rezonabila a arestului preventiv in cazul infractiunilor non-violente.

– Prezumtia de nevinovatie, caracter absolut sau fluctuant?

– Autoritatea de lucru judecat (principiul ne bis in idem). Contrarietate intre o hotarare civila si una penala. Principiul securitatii juridice.

– Relationarea intre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Intre paralelism normativ si utilitatea instrumentelor juridice.

Detalii eveniment:

Data: 19 mai 2015.

Locatie: Bucuresti, Athénée Palace Hilton (Str. Episcopiei nr. 1-3), Sala Regina Maria.

Program: 09:00 – 12:30.

Participarea la eveniment este gratuita, in limita locurilor disponibile. Inregistrarea se face prin trimiterea unui e-mail la adresa cosmina.muresan@zrp.ro pana cel tarziu la data de 15 mai 2015.