Zona euro, una din marile industrii bancare "gri"

Zona euro are a doua industrie bancara „gri” ca marime din lume dupa SUA, activele acestui sector ajungand anul trecut la 17.200 miliarde euro.

In perioada 2002-2011, valoarea activelor din „shadow banking” a crescut la nivel mondial cu 32.000 miliarde de euro, conform datelor institutiei. „Shadow banking” se refera la intermediarii financiari nebancari, care ofera servicii financiare similare bancilor, dar care nu sunt reglementate ca institutii de credit.

„Ponderea industriei bancare gri din SUA in sistemul global de shadow banking s-a redus de la 44% în 2005 la 35% in 2011. In schimb, ponderea detinuta de zona euro si de Marea Britanie a crescut semnificativ”, arata un raport al Consiliului pentru Stabilitate Financiara, preluat de EU Observer.

Marea Britanie are cea mai mare pondere a „shadow banking-ului” din Eu­ropa, cu active de 7.000 miliarde euro, in timp ce in SUA acti­vele institutiilor financiare nebancare valoreaza 18.000 miliarde euro.

Consiliul pentru Stabilitate Finan­ciara, care monitorizeaza reglementarile din sectorul financiar international, sustine ca numarul tranzactiilor de credit facute „in afara sistemului bancar normal” a continuat sa creasca si dupa criza financiara din perioada 2008-2011. Aceste tipuri de tranzactii nu sunt reglementate si prezinta riscuri mai mari fata de activitatile traditionale ale bancilor.

Inainte de declansarea crizei financiare, valoarea activelor din industria bancara „gri” a crescut intr-un ritm alert, ajungand de la 20.000 miliarde euro in 2002 la 48.500 miliarde euro in 2007. Apoi, valoarea activelor detinute de institutiile financiare nebancare a scazut la 46.000 miliarde euro in 2008, dar a crescut ulterior pana la 52.500 miliarde euro anul trecut.

Companiile care activeaza in industria bancara „gri”, cunoscute sub numele de institutii financiare nebancare (IFN), sunt specializate pe mai multe tipuri de activitati, de la piete ipotecare la fonduri mutuale si de pensii. IFN-urile intra in concurenta cu bancile comerciale in domenii precum cre­ditarea companiilor mici.

Olanda si SUA reprezinta doua tari unde IFN-urile au cea mai mare pondere din intregul sistem finan­ciar national, de 45%, respectiv 35%. Iar in zona euro, IFN-urile reprezinta 30% din sistemul financiar al uniunii monetare

In plus, valoarea activelor detinute de IFN-uri este foarte mare, pentru zona euro aceasta echivaland cu 111% din PIB-ul total al statelor membre din uniunea monetara. In Marea Britanie, valoarea activelor IFN-urilor raportata la PIB este de 370%, iar in Olanda depaseste 490%.

„O parte din aceasta concentratie poate fi explicata de faptul ca aceste tari reprezinta centre financiare importante care gazduiesc activitatile institutiilor straine”, se mentioneaza in studiu.