Zona Euro se redreseaza, dar intr-un ritm mai scazut decat alte economii mari

Cu toate ca Zona Euro a intrat pe tendinta de crestere, e de asteptat ca ritmul redresarii sa ramana semnificativ in urma altor economii mari – se arata in editia de primavara a EY Eurozone Forecast (EEF).

Conform prognozei EY, PIB-ul Zonei Euro va atinge in 2018 o crestere estimata de aproximativ 5% comparativ cu varful atins in primul trimestru din 2008, inainte de declansarea crizei financiare. Prognoza EEF estimeaza ca, spre deosebire de Zona Euro, PIB-ul Marii Britanii si cel al S.U.A. vor inregistra cresteri de 12% si respectiv de 23% in aceeasi perioada.

Dupa doi ani de declin, previziunile estimeaza o crestere economica modesta de 1% in Zona Euro pentru anul 2014, urmata de o usoara accelerare, de pana la 1,4%, in 2015. Pentru perioada 2016-2018, se prognozeaza o usoara intensificare de ritm, estimandu-se o crestere de aproximativ 1,6% pe an. Privita cu un optimism prudent, se asteapta o redresare treptata a cheltuielilor de consum si a investitiilor.

Revenirea la o crestere modesta si stabilizarea serviciului datoriilor ar trebui sa echivaleze cu o indepartare de posibilitatea ruperii Zonei Euro. Aderarea Letoniei la inceputul acestui an si aderarea probabila a Lituaniei anul viitor au impulsionat increderea in moneda unica.

Divergentele de crestere economica se amplifica in tarile nucleu

Previziunile estimeaza un ritm diferit de redresare a diferitelor state membre. Aceste divergente de crestere nu sunt o noutate, insa acum diferenta nu mai apare doar intre tarile nucleu si cele periferice. Unele dintre tarile periferice care au implementat reforme dure de austeritate in ultimii ani, in special Spania si Irlanda, beneficiaza acum in urma cresterii comertului global. EEF prognozeaza o crestere a PIB-ului Irlandei de 1,8% in acest an, in timp ce pentru Spania estimeaza o crestere de 0,8%. Cea mai rapida crestere din Zona Euro este asteptata pentru cel mai nou membru, Letonia, de peste 4%, urmata de Estonia cu 2,5%.

La polul opus, rata de crestere a PIB-ului in Franta este prognozata la doar 0,7%, sub media Zonei Euro. Alte tari nucleu, incluzand aici Belgia, Olanda si Finlanda, vor inregistra cresteri lente, adaugand un alt factor de ingrijorare in legatura cu perspectivele pe termen mediu.

Deflatia – amenintare pentru crestere

Ca urmare a continuarii amenintarii deflatiei, BCE ar putea fi nevoita sa relaxeze politica monetara. Ultimele date privind inflatia au aratat ca amenintarea deflatiei este foarte reala si, chiar daca se ia in calcul o revenire stabila, se asteapta ca inflatia sa ramana mult sub tinta BCE pentru o buna perioada de timp.

EEF prognozeaza pentru 2014 o inflatie medie de doar 1,1% in Zona Euro, urmata de o crestere modesta, la 1,5%, in 2015. Deflatia ar creste valoarea reala a datoriilor, micsorand in acelasi timp veniturile din taxe. Ca urmare, reducerea gradului de indatorare va trebui continuata prin noi masuri de austeritate si, in cel mai rau caz, prin restructurarea datoriilor.

Rata somajului se mentine la un nivel ridicat

Rata somajului la nivelul Zonei Euro s-a stabilizat la un nivel de aproximativ 12% in ultimele luni iar tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului, cum ar fi Grecia si Spania, au raportat doar cresteri mici. Cu toate acestea, redresarea slaba prognozata de studiul EY pentru Zona Euro, combinata cu eforturile companiilor de imbunatatire a profitabilitatii si productivitatii in contextul conditiilor restrictive de creditare, va genera doar o scadere foarte usoara a somajului in urmatorii doi ani.

Previziunile arata o rata medie a somajului de 12% in Zona Euro, pentru 2014, usor mai scazuta decat in 2013, urmata de o scadere graduala pana la 11% in 2018. Dar, corelate cu ratele de crestere a PIB-ului, diferentele de pe pietele fortei de munca din statele membre vor persista. Rata somajului din Grecia este asteptata sa creasca la 28% in acest an, inainte de a scadea usor, la mai putin de 25% in 2018, in timp ce rata somajului din Spania este asteptata sa scada la 25% in acest an, ajungand apoi la 23% in 2018. Spre deosebire, Austria si Germania vor continua sa aiba cele mai mici rate ale somajului, de aproximativ 4,5% si, respectiv, 5,3% in perioada 2014-2018.

In timp ce nivelurile actuale ale somajului in unele tari din Zona Euro sunt ingrijorator de mari, somajul in randul tinerilor reprezinta o ingrijorare si mai mare, mai ales in cazul economiilor periferice. Spania si Grecia au rate ale somajului in randul tinerilor de peste 50%, in timp ce Slovacia, Italia si Portugalia au rate de peste 30%.

Zona Euro a parcurs un drum dificil in ultimele 12 luni si riscul de destramare a uniunii monetare pare sa se fi redus simtitor. Cu toate acestea, riscurile cum ar fi deflatia, amplificarea divergentelor de crestere economica intre tarile nucleu, precum si costurile sociale generate de rata crescuta a somajului persista, facand ca perspectivele de crestere pe termen mediu si lung sa se mentina modeste comparativ cu standardele istorice”, spune Bogdan Ion (foto), Country Manager Partner, EY Romania.

Referitor la economia romaneasca, Comisia Europeana estimeaza o crestere de 2,3% in 2014, mult peste cresterea prognozata pentru Zona Euro (1,2%) si peste cresterea din Uniunea Europeana (1,5%). Este un ritm bun de crestere, dar insuficient avand in vedere decalajele structurale ale economiei romanesti. In acelasi timp, inflatia anuala medie este estimata de Comisie sa incetineasca la 2,4% in 2014, in timp ce somajul este estimat la 7,2% in 2014, cu perspective de scadere incepand cu 2015”, concluzioneaza Bogdan Ion.