Uniunea Juristilor din Romania, institutie condusa de catre avocatul si senatorul Ioan Chelaru (foto), a sarbatorit astazi Ziua Justitiei 2015, prin organizarea, in colaborare cu Ministerul Justitiei, a unui simpozion intitulat “Garantarea si apararea valorilor fundamentale ale societatii prin drept”.
Manifestarea a reunit lideri ai profesiilor liberale, reprezentanti ai uniunilor profesionale juridice, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii si ai Ministerului Justitiei, precum profesori de drept, avocati sau jurnalisti.
Au rostit discursuri, cu aceasta ocazie, presedintele CSM, Marius Tudose, Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Justitiei, Liviu Stancu, partener fondator al societatii de avocatii Liviu Stancu si Asociatii, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea, presedintele Institutului de Cercetari Juridice “Andrei Radulescu” al Academiei Romane, Mircea Dutu, Rectorul Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Gabriela Baltag, directorul adjunct al Direcţiei legislaţie, documentare, contencios din cadrul CSM, judecatoarea Andreea Uzlau, Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar. Amfitrion si moderator al evenimentului a fost presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Ioan Chelaru, Vicepresedinte al Senatului Romaniei si Vicepresedinte al UNBR.
Un moment important in cadrul simpozionului l-a constituit lansarea cartii “Constitutia Romaniei – Titlul I. Principii generale art. 1-14. Comentarii si explicatii”, sub semnatura prof. univ. dr. Cristian Ionescu. Potrivit acestuia, “prin esenta sa, ca si prin functia sa sociala, Constitutia are o valoare si importanta juridica suprema fata de orice alta norma de drept. Suprematia Constitutiei este o constructie teoretica intemeiata pe logica formala a asezarii normelor juridice intr-o ordine ierarhica, in functie de criterii rationale, si pe principiul suveranitatii nationale, potrivit caruia poporul este indreptatit sa pretinda guvernantului ca acesta sa-i respecte vointa suverana exprimata in principiile si dispozitiile constitutionale”.
Lucrarea, realizata ca tema de cercetare in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir” si al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, are menirea de a explica si comenta, din perspectiva constitutionala, conceptele si principiile generale din Titlul I al Constitutiei Romaniei.
Ziua Justitiei este organizata anual pentru a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, a partenerilor justitiei, a tuturor oamenilor legii in incercarea de consolidare a statului de drept si constituie, totodata, un bun prilej pentru consolidarea relatiilor institutionale.
Un alt eveniment consacrat Zilei Justitiei 2015 va avea loc in data de 5 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti.