Ziua Europeana a Avocatilor, sarbatorita la 10 decembrie

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania va organiza, in data de 10 decembrie 2015, Ziua Europeana a Avocatilor, eveniment care va avea ca tema centrala, in acest an, “Libertatea de exprimare”, arata un anunt postat recent pe site-ul UNBR.

Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, reunit in sedinta din data de 5 septembrie 2015, a aprobat celebrarea Zilei Europene a Avocatilor 2015 printr-un program de manifestari avand ca tema centrala ”Libertatea de exprimare”. La data de 10 decembrie va fi organizata o conferinta dezbatere cu aceasta tematica, la care, alaturi de membrii ai Comisiei Permanente, ai Consiliului UNBR si ai Consiliului de conducere a INPPA, vor fi invitati reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Institutului National al Magistraturii, ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei, ai Ministerului Justitiei, cadre universitare si presa”, precizeaza anuntul UNBR.

Cu acest prilej, UNBR recomanda Barourilor sa organizeze evenimente la nivel local, in scopul promovarii ”Libertatii de exprimare”, “ca valoare comuna a tuturor participantilor la infaptuirea statului de drept si a rolului avocatului in apararea principiilor fundamentale in favoarea cetatenilor.

Evenimentele vor avea loc in contextul in care, in 2014, Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a lansat ideea celebrarii anuale a Zilei Europene a Avocatilor, la data de 10 decembrie. Cu aceasta ocazie, CCBE coordoneaza un eveniment european anual pentru a incuraja uniunile profesionale si barourile sa organizeze activitati la nivel national si local, in jurul unei teme centrale, in scopul promovarii valorilor comune ale profesiei si ale Statului de Drept.

Pentru anul 2015, CCBE a propus ”Libertatea de exprimare” drept tema principala a dezbaterilor care vor avea loc cu prilejul Zilei Europene a Avocatilor. Alegerea acestei teme, pentru a marca in acest an Ziua avocatului la nivel european, nu este intamplatoare, avand in vedere ca, la data de 23 aprilie 2015, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului, formata din 27 de judecatori, a pronuntat o  hotarare istorica referitoare la libertatea de exprimare in presa a avocatului pentru apararea clientului sau, in care recunoaste pozitia speciala a acestuia in administrarea justitiei si dreptul sau de a contribui la dezbaterile de interes public prin intermediul mass media.