Ziua Europeana a Avocatilor

Astazi, 11.12.2015, avut loc a doua zi a conferintei  “ Ziua Internationala a Avocatilor”, desfasurata la Tribunalul Bucuresti, fiind organizata de Baroul Bucuresti in parteneriat cu Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor.

Conferinta de astazi a fost vizat “Aspecte privind protectia legala a dreptului la libera exprimare a avocatului”.

Domnul Av. Dr. Ion Dragne, Decan al Baroului Bucuresti a tinut un cuvant de deschidere, in care a precizat “ Aceasta zi a fost inaugurata cu aceasta semnificatie acum doi ani. Daca nu ar exista o astfel de zi, nu ar exista piloni pentru independenta in meseria de avocat.  Al doilea important pilon este libertatea, aceste doua elemente duc la integritatea meseriei de avocat. Ma bucur ca aceasta zi exista si este totodata plina de semnificatii. Multumesc ca sunteti astazi prezenti si multumesc si celor care au dus la buna organizare a acestui eveniment”.

Conferinta a continuat cu Domnul Av. Dr. Gheorghe Florea, Presedinte UNBR, care a declarat  “Libertatea este esenta iar avocatii trebuie sa isi profeseze profesia fara restrictii, iar libertatea, cum a fost mentionat si mai devreme, este cruciala. Avocatii sunt protagonisti, implicati direct si martori. Cuvantul unui avocat are greutate, avocati sunt cei care asigura opinia publica de faptul ca trebuie sa aiba incredere in justitie. Vorbim aici despre libera exprimare atat in interiorul salii de judecata cat si in exteriorul acesteia.  Va multumesc pentru prezenta.

Domnul Av. Dr. Prodecan al Baroului Bucuresti, Petrus Ciobanu a continuat conferinta, declarand “Jurnalistul este cainele de baza  al democratiei.  Avocatul este cel mai mare instrument al avocaturii si comunicarea are un rol colosal, ceea ce ne duce catre libertatea de exprimare a avocatului. Avocatul isi exercita profesia independent, nu se supune niciunei autoritati, dar se supune legii si toate drepturile se folosesc in interesul clientului. Vreau sa va multumesc voua, celor prezenti si organizatorilor pentru ca am luat cuvantul”.

Conferinta a continuat cu prelegeri oferite de Av. Dr. Aurel Ciobanu, care a discutat despre “Dreptul la exprimare al avocatului prin raportare la dispozitiile actualului cod de procedura penala”, apoi Presedintele Tribunalului Bucuresti, Doamna Judecator Dr. Laura Andrei a dezbatut subiectul ”Libertatea de exprimare si respectarea drepturi persoanelor in procedurile judiciare”.

Avocatul dr. Viorel Ros a incheiat, abordand subiectul ”Dreptul avocatului de a vorbi. Dreptul de a fi ascultat de catre judecator.”

Incheierea s-a realizat prin decernarea diplomelor Baroului Bucuresti pentru avocatii stagiari, de catre Decan.

ecaterina.virgolici@lhm.ro