Ghidul privind generarea energiei electrice din surse regenerabile in regiune, editia a sasea, publicat de Wolf Theiss

Firma de avocatura Wolf Theiss a lansat cea de-a sasea editie a Ghidului privind generarea energiei electrice din surse regenerabile in Europa Centrala si de Sud-Est.

Ghidul complet poate fi vizualizat AICI.

Editia din acest an vine cu amendamente importante la nivelul cadrului legislativ al fiecarui stat si cu un capitol mai detaliat despre motorul dezvoltarii energiei electrice din surse regenerabile in Europa Centrala si de Sud-Est. Ghidul a fost prezentat publicului in cadrul evenimentului “Access to the Grid”, organizat de GovNet Conferences in Bucuresti.

De la publicarea primei editii in 2010, Ghidul de energie regenerabila a reafirmat si consolidat expertiza Wolf Theiss in domeniu.

Bryan Jardine (foto articol), Partener Wolf Theiss, coordonatorul publicatiei, a declarat: “Aceasta publicatie este rezultatul eforturilor concentrate si laborioase depuse de avocatii specializati din cadrul birourilor Wolf Theiss si subliniaza angajamentul pe termen lung al firmei noastre fata de acest sector dinamic si in plina dezvoltare in Europa Centrala si de Sud-Est.”

Screen_Shot_2015-04-30_at_17 2

Europa Centrala si de Sud-Est a devenit rapid una dintre principalele destinatii de investitii pentru participantii din sectorul energiei regenerabile. Acest fenomen reprezinta consecinta mai multor factori, printre care:

(i) Directiva UE “20-20” din mai 2009, care impune ca toate statele membre sa genereze un procent mai mare de energie interna din surse regenerabile, in vederea reducerii emisiilor de carbon;
(ii) programe atractive de subventionare, implementate de-a lungul timpului, cu scopul de a promova generarea energiei electrice din surse regenerabile;
(iii) nevoia crescuta de independenta si securitate energetica intr-o regiune inca dependenta de sursele rusesti de energie; si
(iv) cresterea generala a cererii de energie din partea consumatorilor casnici, pe masura ce aceasta regiune continua sa evolueze si sa se dezvolte din punct de vedere economic.

Una dintre temele principale ale celei de-a sasea editii anuale (2015) a Ghidului Wolf Theiss de energie regenerabila este noul sistem de promovare adoptat recent in Polonia. Asteptata de multi ani in industria energiei regenerabile, noua lege poloneza privind sursele de energie regenerabila a fost publicata in Jurnalul Oficial in aprilie 2015. Pentru instalatiile care genereaza energie electrica incepand cu data de 1 ianuarie 2016, aceasta introduce un sistem de bonusuri garantate, prin contracte pentru diferenta (CDF) similare celor aplicate in prezent in Regatul Unit, atribuite prin licitatie.