WOLF THEISS apara natura

Miliarde de euro investiti in sectorul energie regenerabile, pierderi de aproape 1 miliarde de euro. Modificarea legislatiei de sprijin privind certificatele verzi a creat o serie de probleme investitorilor din domeniul energiei regenerabile care in prezent nu au concluzii foarte fericite. Ca urmare a seriei de modificari legislative abuzive de la mijlocul lui 2013, multe companii din sectorul energiei regenerabile au avut pierderi semnificative. Avand acest background, avocatii Wolf Theiss au discutat cu investitorii despre remediile pe care le au la indemana pentru rebalansarea pietei, inclusiv un proces de arbitraj international ca o solutie de protectie a investitiei lor.

In cadrul unui eveniment organizat de Wolf Theiss Bucuresti in parteneriat cu GORG s-au discutat o serie de teme care preocupa direct producatorii de energie regenerabila: situatia actuala a legislatieie, ce este arbitrajul, care sunt sansele unui proces de arbitraj impotriva Romaniei sau despre modul de finantare a unei actiuni juridice de acest tip.
Credem ca o solutie pentru recuperarea pierderilor companiilor din domeniul energiei regenerabile este inceperea unui demers juridic de arbitraj international. Nu este simplu, dar este posibil si avem motive sa credem ca poate sa fie un succes. Inca din 2013, am prezentat in Parlament ca aceste masuri sunt abuzive si vor distorsiona piata, iar in final exista posibilitatea unui arbitraj international in urma caruia Romania ar putea sa plateasca despagubiri de milioane sau chiar miliarde de euro. Din pacate, mesajul nostru nu s-a vrut a fi auzit. Statul roman a pacalit investitorii atragandu-i voit intr-o capcana, iar dupa ce acestia au adus in Romania peste 8 miliarde de euro, intr-o perioada de profunda criza economica in tara noastra, practic a schimbat peste noapte si fara nici o baza solida legislatia aruncand un intreg sector in haos si din nefericire, in final in faliment”, a declarat Ciprian Glodeanu, Partener Wolf Theiss Romania si presedinte al Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).

Modificarile aduse legislatiei privind cota anuala obligatorie de certificate verzi au dat peste cap planurile investitorilor. Cota obligatorie din 2016 este de 12.15%, cu 5 procente mai mica decat nivelul stabilit initial. Practic, preţul certificatelor verzi a ajuns la valoarea minima stabilita in lege in mod artificial printr-o manipulare legislativa si nicidecum prin mecanismele pietei prevazute in legislatie. Avocatii Wolf Theiss propun o solutie investitorilor.

Suntem pregatiti si consideram avem suficiente argumente prin care sa putem incepe un astfel de demers. Investitorii pot alege intre un litigiu sau arbitraj, in Romania sau la nivel international, in baza Energy Charter Treaty, la care Romania este parte, sau a tratatelor de investitii existente. Investitorii trebuie sa decida daca merg pe aceasta cale. Impreuna cu partenerii nostri de la Gorg Rechtsanwalte Cologne putem pune bazele unui proces de arbitraj impotriva statului roman, daca acestia isi doresc”, spune Ligia Cecilia Popescu speaker in cadrul evenimentului, Partener Wolf Theiss si coordonator al practicii de Litigii.

Potrivit Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania, Patres, o treime din producatorii de energie regenerabila se afla sub riscul intrarii in insolventa din cauza acestor modificari legislative.

ecaterina.virgolici@lhm.ro