Wolf Theiss a asistat RBI Group cu privire la nouă tranzacții pe piețele de capital din Austria, România și Ungaria

Comunicat de presă Viena, București, Budapesta, 26 ianuarie 2023


Wolf Theiss a acționat în calitate de consultant juridic al Raiffeisen Bank International AG („RBI”) și al filialelor sale din Europa Centrală și de Est („Grupul RBI”) în nouă tranzacții pe piețele de capital din trei jurisdicții, Austria, România și Ungaria, în a doua jumătate a anului 2022, cu un volum total de emisiune de peste 2,5 miliarde de euro.

Grupul RBI s-a bazat pe expertiza juridică a Wolf Theiss în ceea ce privește nouă tranzacții pe piața de capital, finalizate în ultimele patru luni ale anului 2022 în trei jurisdicții, respectiv Austria, România și Ungaria.

Echipa internațională Debt Capital Markets (DCM) a Wolf Theiss, condusă de Partener Claus Schneider și Partener Alexander Haas, a oferit asistență juridică grupului RBI în cadrul tranzacțiilor enumerate mai jos. Echipa a fost formată din Counsel Nikolaus Dinhof-Renezeder, Senior Associate Nevena Skočić şi Associate Sebastian Prakljacic (biroul din Vienna), Partener Claudia Chiper şi Senior Associate Andreea Tudorache (Bucureşti), şi Counsel Melinda Pelikán şi Associate László Lovas (Budapesta).

 • Austria
 • Wolf Theiss a asistat RBI, în calitate de Emitent, cu privire la emisiunea de Obligațiuni Eligibile Preferențiale de tip Senior în valoare de 000.000 EUR. Obligațiunile, plasate în data de 8 septembrie 2022, au o durată de trei ani, un cupon fix de 4,125% pe an şi sunt listate la Bursa de Valori din Luxemburg. Obligațiunile au fost plasate de Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE, RBI, Société Générale și UniCredit Bank AG în calitate de manageri principali comuni.
 • RBI, în calitate de Emitent, s-a bazat pe expertiza juridică a echipei DCM a Wolf Theiss pentru emisiunea sa de Obligațiuni Subordonate cu Rată Fixă cu Ppțiune de Răscumpărare (Subordinated Callable Fixed-to-Fixed Rate Reset Notes) în valoare de 500,000,000 EUR. Plasarea emisiunii de obligațiuni a avut loc în data de 20 septembrie 2022, obligațiunile sunt scadente în decembrie 2032 şi sunt listate la Bursa de Valori din Luxemburg. Obligațiunile au fost plasate de BNP Paribas, BofA Securities Europe SA, Citigroup Global Markets Europe AG, Raiffeisen Bank International AG și Société Générale în calitate de manageri principali comuni.
 • Wolf Theiss a asistat RBI, în calitate de Emitent, cu privire la emisiunea de 2,875% Obligațiuni Europene Ipotecare Extensibile (Premium) de tip Senior în valoare de 500,000,000 EUR  cu scadența în 2026. Obligațiunile au fost plasate în data de 28 septembrie 2022 de ING Bank NV, NATIXIS, RBI, Banco Santander, S.A. și UniCredit Bank AG în calitate de manageri principali comuni și sunt listate pe piața oficială (Amtlicher Handel) a Bursei de Valori din Viena.
 • Wolf Theiss a asistat RBI, în calitate de Emitent, în legătură cu emisiunea sa de Obligațiuni Ordinare Eligibile de tip Senior în valoare de 500.000.000 EUR, cu un cupon anual fix de 5,750% şi cu scadența în ianuarie 2028. Obligațiunile au fost plasate în data de 27 octombrie 2022 de Barclays Bank Ireland plc, Crédit Agricole CIB, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan SE și RBI în calitate de manageri principali comuni și sunt listate pe piața oficială (Amtlicher Handel) a Bursei de Valori din Viena.
 • România
 • Wolf Theiss a asistat Raiffeisen Bank S.A. (România), în calitate de Emitent, în legătură cu emisiunea de Obligațiuni Sustenabile Ordinare Preferențiale de tip Senior în valoare de 325.500.000 RON. La 18 octombrie 2022, Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes o emisiune de obligațiuni adresate investitorilor instituționali, cu o durată de 5 ani și un cupon fix de 9,404% pe an.
 • Wolf Theiss a asistat Raiffeisen Bank S.A. (România), în calitate de Emitent, cu privire la emisiunea de Obligațiuni Sustenabile Eligibile Nepreferențiale de tip Senior în valoare de 075.000 RON, scadente în 2027. La 7 decembrie 2022, Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes o emisiune de obligațiuni adresate investitorilor instituționali, cu o durată de 5 ani și un cupon fix de 8,817% pe an. Această operațiune este în legătură cu alte cinci emisiuni anterioare de obligațiuni ale Raiffeisen Bank S.A., desfăşurate în cursul anilor 2021 și 2022, în baza Programul său de Obligațiuni pe Termen Mediu în euro în valoare de 1,500,000,000 EUR. RBI și Raiffeisen Bank S.A. au fost responsabile pentru plasarea obligațiunilor în calitate de manageri principali.
 • Ungaria
 • Wolf Theiss a asistat Raiffeisen Bank Zrt. din Ungaria cu privire la prima sa emisiune de Obligațiuni Eligibile Preferențiale de tip Senior în valoare de 30,000,000,000 HUF, parte a Programului său de Obligațiuni pe Termen Mediu şi de Titluri de Creanță în valoare totală de 2,000,000,000 Obligațiunile sunt destinate să fie eligibile în scopuri MREL (cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile). Aceasta este prima emisiune de obligațiuni denominate în HUF, cu o durată de 6 ani și o rată fixă a dobânzii de 9,985% pe an. Prospectul de bază a fost semnat și emis în iunie 2022, iar în cadrul programului au avut loc mai multe emisiuni până în prezent.
 • Wolf Theiss a asistat Raiffeisen Bank Zrt. în calitate de Emitent, cu privire la emisiunea de Obligațiuni Preferențiale de tip Senior Eligibile în scopuri MREL, în valoare de 50,000,000 USD, scadente în 2026. La 14 iulie 2022, Raiffeisen Bank Zrt. a plasat cu succes o emisiune de obligațiuni adresate investitorilor instituționali, cu o durată de 4 ani și o rată fixă de 5,433%. Obligațiunile au fost plasate de UniCredit Bank AG în calitate de  manager principal. Această operațiune este în legătură cu emiterea altor emisiuni de obligațiuni ale Raiffeisen Bank Zrt., desfăşurate în anul 2022, în baza Programul său de Obligațiuni pe Termen Mediu în euro în valoare de 2,000,000,000 EUR.
 • Wolf Theiss a asistat Raiffeisen Bank Zrt. în calitate de Emitent, cu privire la emisiunea de Obligațiuni Preferențiale de tip Senior Eligibile în scopuri MREL, în valoare de 300,000,000 EUR, scadente în 2025. La 22 noiembrie 2022, Raiffeisen Bank Zrt. a plasat cu succes o emisiune de obligațiuni adresate investitorilor instituționali cu o durată de 3 ani și o rată fixă de 8,750%. Obligațiunile au fost plasate de Morgan Stanley Europe SE, RBI (B&D) şi UniCredit Bank AG AG în calitate de  manageri principali. Această operațiune este în legătură cu emiterea altor emisiuni de obligațiuni ale Raiffeisen Bank Zrt., desfăşurate în anul 2022, în baza Programul său de Obligațiuni pe Termen Mediu în euro în valoare de 2,000,000,000 EUR.

„În cadrul RBI, ne dorim servicii dedicate care să răspundă nevoilor noastre specifice. Primim aceste servicii de la Wolf Theiss. În ultimele luni, am lucrat îndeaproape cu echipa regională DCM a Wolf Theiss, iar ajutorul lor a fost esențial pentru executarea cu succes a tranzacțiilor noastre, a declarat Uros Notar, Director, Legal Services Markets & Treasury, Raiffeisen Bank International AG (RBI).

Ne-am bucurat să asistăm diverse echipe din cadrul RBI Group în cadrul acestor tranzacții. Dinamica echipei noastre de DCM la nivelul CEE a reprezentat o provocare solicitantă, dar interesantă pentru avocații noștri din trei jurisdicții Wolf Theiss. Expertiza în domeniu și dedicarea echipei noastre regionale de DCM confirmă serviciile noastre solide și superioare. Sunt foarte mândru că fac parte dintr-o echipă tânără, talentată și ambițioasă, o echipă pregătită să ofere cele mai bune servicii clienților noștri, demonstrând cât de important este să lucrăm împreună ca o echipă„, a declarat Alexander Haas, Partener, Debt Capital Markets, Wolf Theiss.