Votul in cazul modificarii Legii avocaturii, amanat pentru saptamana viitoare

Senatorii au amanat, miercuri, 24 iunie 2015, cu aproape o saptamana, votul in cazul Proiectului de lege referitor la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Dupa ce a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice a Senatului, marti, 23 iunie, Proiectul care aduce o serie de modificari consistente Legii profesiei de avocat, elaborat de catre senatorul PSD si Vicepresedinte al Senatului, Ioan Chelaru, a fost supus, o zi mai tarziu, votului in cadrul Plenului Senatului.

In urma consultarilor, corpul legiuitor a amanat cu aproape o saptamana votul referitor la acest proiect, noul termen in acest sens fiind stabilit pentru marti, 29 iunie.

Cele mai importante dispozitii prevazute in propunerea legislativa

Proiectul de lege referitor la organizarea si exercitarea profesiei de avocat excepteaza inscrisurile, suporturile de sunet, imagine si date, precum si imaginile si alte reprezentari aflate in posesia avocatului de la ridicare, sechestrare sau confiscare. Daca avocatul este suspect ca a savarsit fapte prevazute de legea penala sau daca a favorizat infractorul, obstructioneaza justitia, este implicat intr-o tainuire ori daca este vorba despre bunuri implicate in savarsirea unei infractiuni, nu vor mai fi aplicate restrictiile referitoare la confiscare.

O alta prevedere inclusa in propunerea legislativa stabileste ca avocatul nu va raspunde daca nu denunta infractiuni planificate de care afla prin prisma profesiei, cu exceptia omorului sau a uciderii din culpa, a genocidului, a crimei impotriva umanitatii sau a crimei de razboi, a rapirii, a luarii de ostateci ori a atacului terorist.