Vosganian cere aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene (CE) si responsabilul cu portofoliul concurentei, in care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

“Am avut ieri o intalnire cu Almunia, care mi-a promis ca va evalua daca Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem ca Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Speram ca toata chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, sa se rezolve. Comisia Europeana nu este un ghiseu unde sa se aprobe orice cerere. Discutia cu Almunia a fost buna, a acceptat solutia mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus ca raspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi”, a declarat, astazi, Vosganian, citat de Mediafax.

“Aratam fata de Comisia Europeana asumarea noastra clara de privatizare integrata a Oltchim alaturi de Arpechim”, a afirmat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, firma Alvarez&Marsal, aleasa de bancile creditoare ale Oltchim, a evaluat ca pentru functionarea la 50-60% din capacitate Oltchim are nevoie de 40-45 milioane de euro, suma suficienta pentru pastrarea tutror angajatilor, dar insuficienta pentru obtinerea de profit pentru plata datoriilor.

Datoriile Oltchim sunt evaluate la aproximativ 800 milioane de euro.

La sfarsitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care preciza ca intentioneaza sa acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finantarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru un imprumut de 25 milioane de euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile. ale combinatului.