Vinurile de Rasova: investiție, inovație, simbolism

În articolul precedent am schițat tabloul Cramei Rasova, unul care conține elemente istorice – poziționarea geografică, avantaj pentru orice demers ampelografic – arhitectură minimalistă în care predomină materialele naturale, tehnologie de vârf. Toate acestea oferă argumentele necesare pentru calitatea vinurilor produse de Crama Rasova.

Principalele soiuri de struguri cultivate la Rasova, cu grijă și pasiune pentru calitate, sunt: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir.

Întâlnirea cu un vin bun se poate traduce prin dragoste la prima degustare. Însă, în cazul vinurilor Cramei Rasova, emoția apare atunci când, vizual, faci cunoștință cu veșmântul licorii – sticle atent meșterite, cu un design aparte, etichete creative cu mesaje care îți pregătesc, en avant, toate simțurile. Surpriza apare atunci când citești pe etichetă Imperfect și ești purtat/ă prin universul ezoteric, al poetului Nichita Stănescu. Te transformi într-un ucenic care învață, citind pe eticheta sticlei, lecția despre cub. Parcă și litera I de la Imperfect trimite cu gândul la o coloană dorică având deasupra un Cub, toate acestea completând arhitectura simbolurilor care îmbrățișează vinurile Cramei Rasova. După ce înveți lecția, șlefuită de maestrul cuvintelor, ai acces la licoare. Ești gratulat cu premiile de vârf ale Cramei Rasova: Imperfect Fetească Albă și Imperfect Fetească Neagră. Un joc dihotomic – alb, negru – Imperfect dar, totuși, Perfect ca alcătuire și gust.

Imperfect Fetească Albă – Un soi autohton cu o culoare galben pai, bogat în arome florale și de fructe galbene coapte „zugrăvite” pe un background de vanilie. Gustul este bogat și armonios, proaspăt și mineral. Vinul este strălucitor, „gustos” și versatil, o interpretare modernă a unuia dintre cele mai vechi și cunoscute soiuri românești.

Imperfect Fetească Neagră – Soi indigen cu o culoare roșie-rubinie cu reflexii violacee. Arată o extraordinară complexitate aromatică, cu note de fructe de padure și condimente, mai ales piper negru. Gustativ ne arată un corp complex și bogat cu taninuri moi și coapte, foarte bine integrate, cu prospețimea și savoarea caracteristice regiunii. Opulent, modern, foarte persistent și cu un finish aromat. Un vin autentic, care interpretează excelent terroirul Rasova.

Jocul binar, simbolic apare pe alte două sticle. Folosind imaginea țestoasei pentru a transmite ideea de longevitate și rezistență, amintind parcă, prin forma ei, de cerul rotund și pământul pătrat, creatorii de bun gust de la Crama Rasova au conceput:

Tortuga Alb – un asamblaj din Chardonnay și Sauvignon Blanc ce a fost învechit în baricuri de stejar timp de 6 luni. Vinul este galben-auriu cu arome de fructe galbene (pară, pepene galben) și condimente, complex, cu un bun echilibru între corp și aciditate, postgust lung de vanilie și o mineralitate rară. Un vin care păstrat corespunzător va câștiga în complexitate, în urmatorii ani.

Tortuga Roșu – un asamblaj din Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagraă ce a fost maturat 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc. Vinul este de culoare roșu rubiniu intens cu note de fructe negre de pădure, toast și piper negru, fin, elegant, echilibrat, complex, corpolent, cu tanini moi, postgust de cireșe negre și ciocolată. Poate fi asociat cu friptura de miel, moussaka sau brânzeturi maturate ca să amintim doar câteva posibilități.

Pentru a face cunoștință cu aceste vinuri, pentru a afla povestea lor direct de la creatorii acestora, Crama Rasova vă invită la o experiență oenologică și gastronomică unică, personalizată, ce asociază vinuri proaspete și de colecție cu un meniu gourmet creat din produse autohtone. Mai multe detalii despre tururile organizate la Crama Rasova aflați aici http://cramarasova.ro/turul-cramei/.

În episodul de săptămâna viitoare vom prezenta vinurile care stau cel mai bine într-o frapieră, având pe fundal muzica valurilor mării și mângăierea razelor de soare, ingrediente de nelipsit pentru o vacanță relaxantă.