Victimele secregarii scolare, sustinute prin asistenta juridica

O noua sustinere pentru victimele discriminarii. Centrul de Advocacy si Drepturile Omului –  CADO cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Romi si Instututiilor Prefectului din judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi si Vaslui lanseaza Centrul de Asistenta Juridica pentru elevii si parintii elevilor victime ale segreagarii scolare cauzate de discriminarea pe criterii entice. 

 Segregarea scolara este ilegala in Romania

Legislatia din Romania interzice orice forma de segregare scolara a copiilor romi inca din anul 2007. Daca elevul este pus in ultima banca pentru ca este rom, daca nu este acceptat la scoala pentru ca este rom, daca invata intr-­‐o clasa sau o scoala exclusiv roma, parintii sunt incurajati sa utilizeze legea in interesul copiilor lor si sa sune gratuit la numarul  0800  811 811.

 Servicile oferite de Centrul de Asistenta Juridica

Serviciile gratuite oferite fac mai usor accesul victimelor segregarii la autoritatile abilitate sa intervina in situatii de segregare scolara. Centrul de Asistenta Juridica ofera suport in: medierea conflictelor, realizarea plangerilor catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, realizarea plangerilor catre instanta de judecata, reprezentarea victimelor.

Pentru a ajunge cat mai aproape de comunitatile din Regiunea Moldova, echipa CADO organizeaza o serie de cinci intalniri locale de promovare a Centrului de Asistenta Juridica.

15 ian., ora 12:00 – Institutia Prefectului jud. Suceava          |

20 ian., ora 13:00 – Institutia Prefectului jud. Iasi

18 ian., ora 12:00 – Institutia Prefectului jud. Botosani         |

21 ian., ora 10:00 – Institutia Prefectului jud. Vaslui

19 ian., ora 13:00 – Institutia Prefectului jud. Neamt

Centrul de Asistenta Juridica pentru victimele segregarii scolare este realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru toti copiii”. Proiectul este derulat de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului si Centrul de Resurse pentru participare publica in perioada aprilie 2015 – aprilie 2016. Strategia de interventie presupune crearea primului sistem integrat de monitorizare a segregarii scolare in judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, in colaborare cu cinci organizatii locale; dezvoltarea primei harti interactive online privind segregarea scolara in regiunea Nord- Est si deschiderea  primului Centru  de  Asistenta  Juridica  pentru  victimele  segregarii scolare  din Romania.

Centrul de Asistenta Juridica poate fi apelat gratuit la numarul 0800 811 811, de luni pana vineri, intre orele 12:00 – 16:00