Vesti proaste pentru detinutii scriitori, conditii mai dure de elaborare a lucrarilor stiintifice

Raportul Inspectiei Judiciare privind cartile scrise de detinuti a fost adoptat, astazi,  21.01.2016 de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si prevede conditii mult mai dure pentru elaborarea de lucrari stiintifice de catre persoanele condamnate la inchisoare.

In raport se constata ceea ce constatasem si noi (…) si masurile care s-au propus in urma raportului sunt urmatoarele: adoptarea urgenta prin hotarare de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia sa fie terminat cam prin octombrie 2014″, a declarat, presedintele CSM, Mircea Aron, la finalul sedintei plenului, potrivit Agerpres.

O alta masura propusa de Inspectoratul Judiciar o reprezinta includerea in regulamentul de aplicare a Legii 254 a definitiei sintagmei „lucrare stiintifica” folosita de legiuitor in art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementarii procedurii de elaborare a lucrarilor stiintifice, a criteriilor de acordare a zilelor de castig, precum si a procedurii de acordare a acestor drepturi.

Se impune stabilirea unor conditii prealabile si riguroase care trebuie indeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrari stiintifice doar in domeniile in care sunt organizate studii universitare. Dovada specializarii persoanei private de libertate in domeniul in care doreste sa elaboreze lucrari stiintifice. Indicarea de catre persoana privata de libertate a tipului de lucrare stiintifica ce se doreste a fi elaborata: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicari stiintifice etc.„, a explicat presedintele CSM potrivit aceleiasi surse.

O  noua conditie majora propusa o reprezinta recomandarea scrisa privind relevanta tematicii in domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea din care urmeaza sa fie elaborata lucrarea, cu semnatura olografa a acestora, confirmata de Universitatea de care apartin, precum si bibliografia ce urmeaza sa fie consultata si complexitatea lucrarii.

Se mai impune stabilirea de catre Comisia de Selectionare la munca a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrarii stiintifice, precum si reglementarea unor criterii obiective, echitabile si transparente privind stabilirea caracterului stiintific al lucrarii elaborate, pentru a nu ma exista discutii si revolte si pentru o mare transparenta a cartilor aparute mult mai rapid si des in randul detinutilor.

CSM a inaintat Ministerului Justitiei propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat valul elaborarii unor carti in penitenciare pentru ca detinutii sa beneficieze de o pedeapsa mai mica.

Mircea Aron declara, pe 6 ianuarie, referitor la cartile scrise in penitenciare, ca este imposibil sa scrii un volum in 48 ore, ca nu orice lucrare este stiintifica si nu orice este tiparit inseamna o carte.

ecaterina.virgolici@lhm.ro