Vesti bune pentru romanii din strainatate: vor obtine mai rapid certificatele de cazier judiciar

Guvernul Romaniei a aprobat marti o ordonanta potrivit careia cetatenii romani aflati in strainatate vor putea obtine, intr-o perioada de timp mult mai scurta si parcurgand o procedura mai simpla, documente cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar. 

Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie o procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC), informeaza Guvernul.

Potrivit acestuia, SIMISC face parte din amplul proces de  modernizare a prestarii tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscuta sub denumirea „E-cons”, ce integreaza mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular si duc catre rezultate mult mai eficiente si rapide.

In ceea ce priveste simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE si a MAI, Guvernul a adoptat astazi modificarea si completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. Potrivit noilor reglementari, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate vor avea competenta sa elibereze adeverinte cu valoarea juridica a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificarilor efectuate in evidentele autoritatilor romane competente. Aceste adeverinte se vor elibera in maximum 10 zile de la data solicitarii, vor fi valabile 6 luni de la data eliberarii (perioada identica cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate in tara) si se vor utiliza exclusiv in strainatate.
Noile masuri adoptate sunt primul pas pentru facilitarea obtinerii simplificate a cazierului judiciar de catre cetatenii romani din strainatate. Operationalizarea procedurii necesita ulterior parcurgerea a inca doua proceduri:

  • – adoptarea unei hotarari a Guvernului privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite in activitatea de cazier judiciar (in vederea introducerii modelului de adeverinta cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberata de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate)
  • – incheierea unui protocol de cooperare intre MAE si MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor doua institutii.

 

La nivelul Ministerului afacerilor externe, procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar va deveni accesibila dupa operationalizarea SIMISC, informeaza hotnews.ro